18.7 C
Athens
3 May - 2024

Έκπτωση 10,25% έλαβε η Τουρκία για το ρωσικό αέριο

Must read

Μετά από επτά διαδοχικές συναντήσεις, η Ρωσία​ συμφώνησε να προσφέρει στην Τουρκία έκπτωση 10,25% στο αέριο που θα εισάγει μετά τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο πρόταση των Ρώσων για έκπτωση 6%, η οποία δεν έγινε δεκτή και ακολούθησαν διαπραγματεύσεις που κράτησαν μέχρι σήμερα.

«Η έκπτωση δεν επηρεάζει τα οικιακά και βιομηχανικά τιμολόγια λόγω της ισοτιμίας τουρκικής λίρας-δολαρίου», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο Γιλντίζ πρόσθεσε ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί το φθηνότερο αέριο για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες από ότι οι Ευρώπη των 28».

Σημειώνεται ότι η τιμή του αερίου στην Τουρκία ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 0,033 ευρώ για τα νοικοκυριά και 0,024 ευρώ για τις βιομηχανίες.

Μετά την έκπτωση, η κρατική Botas θα είναι σε θέση να αποπληρώσει ευκολότερα τα χρέη της, ύψους 6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Γιλντίζ. Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι η αναβάθμιση του αγωγού Blue Stream, μέσω του οποίου μεταφέρεται το ρωσικό αέριο, θα γίνει κατά 1 δις. κ.μ. και όχι κατά 3 δις. κ.μ. όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article