18.6 C
Athens
29 April - 2024

Platts: Πάνω η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, κάτω η παραγωγή των ΑΠΕ

Must read

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές προημερήσιες (day-ahead) τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το μήνα Φεβρουάριο, εξαιτίας της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου και του άνθρακα, σύμφωνα με το Platts.

Για του λόγου το αληθές ο Δείκτης Platts’ Continental Power (CONTI) αυξήθηκε κατά 21,25% το Φεβρουάριο, από 7,44% τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 43,42 ευρώ τη MWh, από 35,81 ευρώ/MWh ένα μήνα νωρίτερα και 38,28/MWh τον Φεβρουάριο του 2014.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου του Platts, προκύπτει ότι:

Γερμανία: Οι day-ahead τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα €35,98/MWh, αυξημένες κατά 23% έναντι του Ιανουαρίου και κατά 8% του Φεβρουαρίου του 2014. Οι ψυχρές καιρικές συνθήκες μείωσαν την φωτοβολταϊκή και αιολική παραγωγή. Όσο για τα πυρηνικά, η παραγωγή άγγιξε τα 12 GW στα τέλη Φεβρουαρίου.

Γαλλία: Οι day-ahead τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο κινήθηκαν στα 49,02 ευρώ τη MWh, σημειώνοντας άνοδο 23% αντί του Ιανουαρίου και 29% του Φεβρουαρίου του 2014. Το δριμύ ψύχος κατά τη διάρκεια του μήνα έφερε ιστορικό υψηλό στη ζήτηση για ενέργεια, με την κατανάλωση να φτάνει τα 90 GW στις 6 του μήνα.

Βρετανία: Η πτώση τον Δεκέμβριο του 2014 και του Γενάρη του 2015 αντιστράφηκε τον Φεβρουάριο με τις day-ahead τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνονται 9% στις 42,51 λίρες τη MWh. Σύμφωνα με το Platts, η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής του φυσικού αέριου. Το ψύχος στις αρχές Φεβρουαρίου έφερε σημαντική αύξηση των εισαγωγών αερίου στη Γηραιά Αλβιόνα, αναγκάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να αντλήσει καύσιμα από τις εγχώριες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις αερίου.

Ολλανδία: Στον ολλανδικό δείκτη TTF οι day-ahead τιμές αερίου αυξήθηκαν 14% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ωστόσο ήταν μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014. Η περαιτέρω μείωση των ρωσικών εισαγωγών, η ισχυρή ζήτηση ενέργειας από την Ιταλία και ο περιορισμός στην παραγωγή του κοιτάσματος Γκρόνιγκεν συνέβαλαν στην άνοδο της spot τιμής του αερίου, σχολιάζει το Platts.

«Ενώ η θερμοκρασία και η παραγωγή των αιολικών αποτέλεσαν τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της ευρωπαϊκής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο, οι τιμές επηρεάστηκαν επίσης και από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS)», καταλήγει ο Henry Edwardes-Evans, στέλεχος του Platts.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article