17.2 C
Athens
28 April - 2024

Φωτιές: Ζωσμένες στις φλόγες Ευρώπη και ΗΠΑ – Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή

Must read

Αντιμέτωπες με πυρκαγιές που έχουν κάνει στάχτη τεράστιες δασικές εκτάσεις και απειλούν οικισμούς, βρίσκονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τσεχία

Για πέμπτη ημέρα οι φλόγες καίνε το παρθένο δάσος στα σύνορα Γερμανίας – Τσεχίας.  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Τσεχίας ενισχύθηκαν με άνδρες από γερμανικά κλιμάκια προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά που έχει ήδη καταστρέψει αρκετά σπίτια στην περιοχή.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων της Τσεχίας σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Τοπικά μέσα αναφέρουν πως πιθανότατα η πυρκαγιά ξεκίνησε από κατασκηνωτή ο οποίος άναψε φωτιά στο κέντρο του εθνικού πάρκου. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους έχουν γίνει στάχτη.

Ισπανία

Στην Ισπανία, οι Αρχές της Βαλένθια μάχονται με ακόμη ένα πύρινο μέτωπο. Με τη χώρα να ζει υπό καθεστώς διαρκούς καύσωνα, τα πύρινα μέτωπα στα κεντρικά και νότια της χώρας είναι καθημερινά.

Το νέο μέτωπο της πυρκαγιάς έκαψε μέσα σε 48 ώρες περισσότερα από 60.000 στρέμματα δάσους και υποχρέωσε τις ισπανικές Αρχές να εκκενώσουν προληπτικά περισσότερους από 30 οικισμούς και χωριά.

Οι αρχές του Μπούργος στα βόρεια της χώρας συνέλαβαν έναν 47χρονο άνδρα ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό σε ακόμη μία πυρκαγιά από την οποία καταστράφηκαν περισσότερα από 50 σπίτια και 900 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΗΠΑ

Μικρή αλλά ουσιαστική είναι η βελτίωση που παρουσιάζει το μέτωπο στους πυκνόφυτους λόφους στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χιλιάδες πυροσβέστες με εκατοντάδες οχήματα και πτητικά μέσα δίνουν μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι.

Από το 2020 περισσότερα από 70 εκατομμύρια στρέμματα δάσους έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές στην αμερικανική πολιτεία.

Στο Ντάλας πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς 20 σπίτια. Δεκάδες ακόμη έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Η πυρκαγιά σύμφωνα με τις τοπικές αρχές προκλήθηκε από σπινθήρα τον οποίο δημιούργησε μηχανή του γκαζόν την οποία χειριζόταν δημοτικός υπάλληλος σε χωράφι πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην πολιτεία και η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησαν στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article