26.6 C
Athens
15 October - 2024

Η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου συνεχίζει να διχάζει στη Βουλγαρία

Must read

Το 2012 η Βουλγαρία επέβαλλε απαγόρευση στις έρευνες και την εξόρυξη σ’ όλη τη χώρα σχιστολιθικού αερίου με την μέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης (fracking) και αυτή η απαγόρευση πρέπει να είναι μόνιμη όπως αποφάσισαν οι βουλευτές της 41ης Εθνοσυνέλευσης.

Οι υπερασπιστές όμως της αντίθετης άποψης παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους σε στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε στην Βουλγαρική Ραδιοφωνία.

“Η διάρρηξη δεν είναι αυτοσκοπός”, δήλωσε ο Βάσκο Νάτσεφ, ειδήμων μελετητής εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. “Πρόκειται για ένα από τα στάδια με τα οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές ενέργειες πριν από την διάρρηξη που αξίζουν την προσοχή μας”.

“Ο νυν τρόπος για την μελέτη και την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου δεν είναι ακίνδυνος για το περιβάλλον και αυτή δεν είναι μόνο η δική μου γνώμη, αλλά αποτελεί γνωμοδότηση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών”, λέει από την πλευρά του ο βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Τάσκο Ερμένκοφ που καταλήγει πως το μορατόριουμ θα συνεχίσει να ισχύει όσο υπάρχουν αμφιβολίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Το μόνο πρόβλημα με την τεχνολογική διαδικασία για την εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου είναι πως είναι πολύ ακριβή”, διευκρίνισε ο Μαρτίν Βλαντιμίροφ από το Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας. “Ο λόγος είναι πως λείπει η απαραίτητη υποδομή και υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά την μίσθωση της γης από εταιρείες. Αυτό φυσικά θα έχει αντίκτυπο στην τελική τιμή του αερίου που θα είναι πιο ακριβό από αυτό που εισάγουμε από την Gazprom. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας πως με την βιομηχανική ανάπτυξη τα έξοδα θα ελαττωθούν και μετά από 50 χρόνια η κατάσταση θα είναι διαφορετική, δηλ. μπορούμε να παράγουμε φτηνό αέριο και να είμαστε σε θέση να κάνουμε εξαγωγές. Βάση των γεωλογικών μελετών της Αμερικάνικης ενεργειακής υπηρεσίας πληροφοριών έχουμε δυνατότητα για μισό τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα σχιστολιθικό αέριο, πράγμα που θα μας έκανε ανεξάρτητους ως το 2100”.

Σε απάντηση ο Γκεόργκι Στέφανοφ από το κόμμα των Πρασίων σχολίασε πως η Ιατρική Ένωση της ΕΕ δημοσίευσε πριν δυο εβδομάδες επίσημη έκθεση για τις αρνητικές επιπτώσεις από την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου για την ανθρώπινη υγεία. “Πολλοί επιστήμονες επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο για το περιβάλλον εδώ και χρόνια, είπε εκείνος, αλλά δυστυχώς συνεχίζεται η αναζήτηση τρόπων για να παρακαμφθεί η φωνή της λογικής”.

“Ως μέλος της κοινβουλευτικής Επιτροπής για την ενέργεια, την οικονομία και τον τουρισμό το 2012 όταν επιβλήθηκε αυτό το μορατόριουμ, μπορώ να πω πως έγιναν πολλά λάθη γιατί εγκρίθηκε βεβιασμένα”, έκλεισε την συζήτηση ο βουλευτής του GERB, Βαλεντίν Νικόλοφ που είναι αντιπρόεδρος της νυν βουλευτικής Επιτροπής για την Ενέργεια. “Το GERB δεν θα αποσύρει το μορατόριουμ αν δεν βρεθούν αρκετές αποδείξεις για τον έλεγχο του κινδύνου, αλλά οφείλουμε να πούμε πως πρόκειται για μια προσωρινή απαγόρευση και το θέμα θα λυθεί νομοθετικά. Φυσικά, όχι πριν να πειστεί η κοινή γνώμη πως πρόκειται για κάτι ωφέλιμο και ασφαλές”.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article