21.1 C
Athens
26 April - 2024

Άρχισε η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Must read

Άρχισε σήμερα στη νότια Τουρκία η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού, που αναμένεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 2020. 

Παρόντες στην τελετή έναρξης των εργασιών στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας ήταν ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο

Συνολικά θα κατασκευαστούν τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ και η αξία του εργοστασίου αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Για να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν, η Τουρκία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ως το 2030.

«Αν αυτός ο σταθμός είχε κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια, θα είχαμε μπορέσει να εξοικονομήσουμε 14 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ) από την αγορά φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο Γιλντίζ.

Εκτός από τον σταθμό στο Ακουγιού, η Τουρκία προβλέπει την οικοδόμηση ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην επαρχία της Σινώπης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στα τέλη του 2014 ο Τουρκός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφερθεί δημοσίως στο ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός τρίτου σταθμού ως το 2030.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article