18.7 C
Athens
28 March - 2024

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια φθηνότερη από φυσικό αέριο και πυρηνική

Must read

Οι ΑΠΕ κατέκτησαν μια ακόμα νίκη στην προσπάθεια επίτευξης ισοτιμίας δικτύου με ταορυκτά καύσιμα και τις βρώμικες πηγές ενέργειας.

Αυτή τη φορά μια μελέτη του ενεργειακού αναλυτή της PWR Μάικ Παρ έδειξε ότι στη Δανία ηυπεράκτια αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη τόσο από το φυσικό αέριο όσο και από την πυρηνική ενέργεια.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δημόσια στοιχεία από τη χώρα που ηγείται παγκοσμίως στην αιολική ηλεκτροπαραγωγή και αποκάλυψε ότι τα υπεράκτια αιολικά είναι μια οικονομικά βιώσιμη τεχνολογία και δεν απαιτεί επιδοτήσεις σε χώρες όπου γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, όπως η Βρετανία.

Η ανάλυση συμπεριέλαβε τα στοιχεία της μηνιαίας ηλεκτροπαραγωγής των αιολικών πάρκων, επίγειων και υπεράκτιων μαζί με ωριαία δεδομένα της συνολικής υπεράκτιας αιολικής ηλεκτροπαραγωγής.

Ο αναλυτής προχώρηση σε μια εις βάθοςχρηματοοικονομική ανάλυση των εν λειτουργία και μελλοντικών αιολικών έργων τόσο στη Δανία, όσο και στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας που ανήκει στη Γερμανία.

“Όταν αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα μπορούμε να εξάγουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα πάνω στην εξέλιξη του κόστους των υπεράκτιων αιολικών. Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες εμφανίζονται φθηνότερες από τους σταθµούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασµένου κύκλου φυσικού αερίου, παρότι αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις επιδοτήσεις που απολαμβάνουν οι διαχειριστές”.

Η ενέργεια από ένα μόνο υπεράκτιο αιολικό που περιλαμβάνεται στην ανάλυση, το γιγάντιο Anholt των 400 Μεγαβάτ, τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, κοστίζει 40% φθηνότερα από το πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν στη Βρετανία.

Επίσης, το Horns Rev 3 στη Βόρεια Θάλασσα, ισχύος 160 Μεγαβάτ θα πωλεί ενέργεια με κόστος 58% χαμηλότερο σε σύγκριση με το πυρηνικό εργοστάσιο.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια εξελίσσεται σε μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία ΑΠΕ που μαζί με ώριμες τεχνολογίες όπως τα επίγεια αιολικά και τα φωτοβολταϊκά μπορούν να ανοίξει το δρόμο της μετάβασης σε μια καθαρή ενεργειακή οικονομία.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article