28.6 C
Athens
10 September - 2024

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία με τα σταθερότερα δίκτυα κινείται με ΑΠΕ

Must read

Το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων καταλογίζει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ότι δεν μπορούν να εξελιχθούν σε αξιόπιστη πηγή ηλεκτροπαραγωγής εξαιτίας της διαλείπουσας παραγωγής, η οποία οφείλεται  από τις καιρικές συνθήκες (συννεφιά, νηνεμία κλπ).

Πράγματι η διαλείπουσα παραγωγή αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση των ΑΠΕ, αντίστοιχη με αυτές που αντιμετώπισε επιτυχώς ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων έως ότου το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο καταστούν οικονομικά βιώσιμες και ώριμες τεχνολογίες.

Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε τη διαλείπουσα παραγωγή ως άλλοθι για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του λόμπυ των ορυκτών καυσίμων καλό θα ήταν να τη δούμε ως επιλύσιμο πρόβλημα και να διδαχθούμε από τα παραδείγματα χωρών που έχουν πραγματοποιήσει σοβαρά βήματα προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον.

Μια από αυτές τις χώρες είναι η Γερμανία, η οποία αποτελεί ένα άριστο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης των ΑΠΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία με πληθυσμό που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια, υψηλό βιοτικό επίπεδο και βαριά, ανταγωνιστική βιομηχανία που μεταξύ άλλων παράγει υψηλής ποιότητας εξοπλισμό για φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα.

Τα γερμανικά ρεκόρ

Η διείσδυση των ΑΠΕ στα γερμανικά δίκτυα φτάνει το 28% κατά μέσο όρο. Σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά το 40%, ενώ όταν επικρατούν υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας ή/και ισχυροί άνεμοι το ποσοστό της καθαρής ηλεκτροπαραγωγής επί του συνόλου είναι ακόμα υψηλότερο.

Η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού στη Γερμανία ανήλθε σε 27,8% το 2014 έναντι 25,4% το 2013 σημειώνοντας άνοδο 2,4 ποσοστιαίων μονάδων.

Τον προηγούμενο Ιούνιο και συγκεκριμένο στις 6 του μήνα, μεταξύ μία και δύο το μεσημέρι, η παραγωγή ενέργειας μόνο από τα φωτοβολταϊκά έφτασε στο πρωτοφανές επίπεδο των 24,24 Γιγαβάτσύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου ηλιακής ενέργειας Fraunhofer ISE.

Καθόλη τη διάρκεια εκείνης της εβδομάδας τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν 1,26 Τεραβατώρες ηλιακής ενέργειας, ακόμα ένα ρεκόρ για τη χώρα.

Τέλος, στη Δευτέρα 9 Ιουνίου, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας ανήλθε σε 23,1 Γιγαβατώρες. Επειδή ήταν εθνική αργία και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 50,6% των συνολικών ενεργειακών αναγκών καταγράφοντας έτσι ένα ακόμα ρεκόρ.

Σταθερά δίκτυα με ΑΠΕ

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το δίκτυο της Γερμανίας αποδεικνύεται σταθερότερο από αυτό της“πυρηνικής” Γαλλίας, αλλά και εκείνο της “βρώμικης” Πολωνίας που εξαρτάται από τον άνθρακα και μάλιστα τον πριμοδοτεί κόντρα στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι διακοπές ηλεκτροδότησης -κοινώς τα μπλακ άουτ- στη Γερμανία διαρκούν συνολικά 15 λεπτά ετησίως έναντι 68 λεπτών στη Γαλλία και τεσσάρων και πλέον ωρών στην Πολωνία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στη Γερμανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 50%. “Είναι μύθος και ανοησία των αντιπάλων των ΑΠΕ ότι η καθαρή ενέργεια χρειάζεται εφεδρείες για το σύνολο της ισχύος της” δηλώνει ο Μάικλ Λίμπριχ, ιδρυτής του Bloomberg New Energy Finance.

Η μετάβαση στις ΑΠΕ ως κυρίαρχη ηλεκτροπαραγωγική πηγή περνάει ως γνωστόν από την ανάπτυξη φθηνότερων λύσεων αποθήκευσης. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, καθώς εταιρείες όπως η Tesla αναπτύσσουν αποδοτικότερες μπαταρίες, αλλά και οικιακά συστήματα αποθήκευσης που θα εξασφαλίσουν την ευελιξία των δικτύων και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταπτώσεων της προσφοράς.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article