18.2 C
Athens
25 April - 2024

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κομποστοποίηση στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Must read

Τη μέθοδο της κομποστοποίσης έχει επιλέξει ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων της Ηλείας, προκειμένου να βρει λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται η ανακύκλωση σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσιος Μπαλιούκος, το πρόγραμμα της κομποστοποίησης, που ξεκίνησε πιλοτικά από την Κρέστενα, προχωρά με σταθερά και ουσιαστικά βήματα, ενώ τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, όπως τονίζει, κρίνονται ικανοποιητικά.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο δήμαρχος, «καθημερινά όλο και περισσότεροι δημότες προμηθεύονται τους ειδικούς προκομποστοποιητές κουζίνας, που σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, για την οποία οι δημότες δείχνουν άμεση ανταπόκριση, συμβάλλουν στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διονύσιος Μπαλιούκος, «στο παρελθόν γεμίζαμε στην Κρέστενα τρία απορριμματοφόρα και σήμερα γεμίζουμε σχεδόν ένα.»

Ταυτόχρονα, ο δήμος είναι έτοιμος να υλοποιήσει την δεύτερη φάση του προγράμματος κομποστοποίησης, αξιοποιώντας τους κομποστοποιητές κήπου χωρητικότητας 380 και 800 λίτρων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε νοικοκυριά με κήπους. Στους κομποστοποιητές θα τοποθετούνται τα υπολείμματα από την κοπή φυτών, κλαδιών, γκαζόν, αλλά και το κομπόστ των προκομποστοποιητών κουζίνας.

Επίσης, οι κομποστοποιητές κήπου, χωρητικότητας 1.200 λίτρων, θα τοποθετηθούν κυρίως σε γήπεδα ποδοσφαίρου του δήμου, ώστε να δέχονται τα υπολείμματα γκαζόν, κλαδιών και άλλων φυτικών υλικών, που προέρχονται από τον καθαρισμό των γηπέδων. Ακόμη, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και η δημοτική κομποστοποίηση, με σκοπό την διευκόλυνση όσων δημοτών δεν διαθέτουν κομποστοποιητές.

Παράλληλα, συνεχίζεται και επεκτείνεται και σε άλλες κοινότητες του δήμου η ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού, αφού σύντομα θα αρχίσουν να τοποθετούνται, οι ειδικά διαμορφωμένοι αποδέκτες. Πρόκειται για κινητά πλέγματα, στα οποία έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες για το ποια προϊόντα προς ανακύκλωση, πρέπει να τοποθετούνται στο κάθε ένα ξεχωριστά, ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο απόρριψης σύμμεικτων απορριμμάτων.

Στο άμεσο μέλλον, ο δήμος προγραμματίζει εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να πληροφορηθούν αναλυτικά όλοι οι δημότες, για τα οφέλη της κομποστοποίησης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article