17.3 C
Athens
2 May - 2024

Ενεργειακή κρίση: Έρχεται πλαφόν στην Ε.Ε. – Οριστικοποιούνται οι προτάσεις της Κομισιόν – «Κόφτης» με αστερίσκους στο ρεύμα

Must read

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου,

«Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πολύ δύσκολος χειμώνας

Με την ενεργειακή κρίση να μαστίζει την Ευρώπη, αναγκάζοντας χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να πάρουν πρωτοφανή μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης, τα νοικοκυριά να βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσβάσταχτους λογαριασμούς και τον πληθωρισμό να καλπάζει, η Κομισιόν, μετά από μήνες και παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα έπρεπε να έχει παρέμβει νωρίτερα, αποφάσισε τελικά να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Το όριο στην τιμή σε συγκεκριμένες τεχνολογίες θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικούς πόρους για τα κράτη που θα αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις θεσπίζοντας μέτρα για τον περιορισμό των λιανικών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές. Στις ευρωπαϊκές προτάσεις, προτείνεται επίσης να περιλαμβάνονται μέτρα που θα ευνοούν τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή το διεθνές περιβάλλον σκεπάζεται από τα μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Αυτό είχε επισημάνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο. Οι τιμές του έχουν αυξηθεί κατά 1.000%, είναι δέκα φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση, εκτινάσσοντας μαζί και το κόστος του ρεύματος, τροφοδοτώντας με τον τρόπο αυτό και πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Τιν Βαν ντερ Στρέτεν προειδοποίησε πως οι χώρες της Ε.Ε. θα βιώσουν όχι μόνο έναν, αλλά από πέντε έως δέκα τρομερούς χειμώνες και οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Εξίσου ανησυχητική ήταν, άλλωστε, και η προειδοποίηση του Μπεν βαν Μπέρντεν, διευθύνοντος συμβούλου της Shell, ο οποίος δήλωσε πως η Ευρώπη θα περάσει πολλούς πολύ δύσκολους χειμώνες. Κάλεσε τη Γηραιά Ηπειρο να προετοιμαστεί για την επιβολή δελτίου στην ενέργεια για πολλά χρόνια, καθώς η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από έναν χειμώνα.

Ο Βαν Μπέρντεν προέβλεψε μάλιστα πως η ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει δοκιμασία για την «αλληλεγγύη» ανάμεσα στα κράτη-μέλη, καθώς οι κυβερνήσεις τους θα αναγκάζονται να επιλέξουν ποιες βιομηχανίες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Κάλεσε, πάντως, παράλληλα τους Ευρωπαίους να εξασφαλίσουν εναλλακτικούς προμηθευτές και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτό δεν θα είναι δύσκολο.

Η Ευρώπη φαίνεται πάντως να εναποθέτει πολλές ελπίδες στον σχεδιαζόμενο κόμβο αιολικών πάρκων στη Βαλτική, προϊόν συνεργασίας της ολλανδικής με τη γερμανική κυβέρνηση. Το σχέδιο θα συνδέσει μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων και εκτιμάται πως όταν θα αρχίσει να λειτουργεί το 2030 θα μπορεί να παράγει περισσότερα από τρία γιγαβάτ, δηλαδή αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες 4,1 εκατ. νοικοκυριών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article