18.3 C
Athens
4 November - 2024

Στα σχολεία το «Χρησιμοποιώ υπεύθυνα» του WWF Ελλάς

Must read

 «Μαθαίνουμε να καταναλώνουμε υπεύθυνα». Αυτός είναι ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος του WWF Ελλάς, η υλοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Στα τέσσερα χρόνια που – σε συνεργασία με τον όμιλο ΕΛΑΙΣ-UNILEVER – υλοποιείται το πρόγραμμα, έχει κινητοποιήσει 3.200 μαθητές σε 77 σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και 7.500 μέλη της σχολικής κοινότητας.

Όλα γίνονται μέσα από ένα παιχνίδι. Η ιδέα είναι απλή και, ταυτόχρονα ευφυής: ο μικρός Λουκάς και η μικρή Άννα, μένοντας μόνοι στο σπίτι με τη γιαγιά τους αποφασίζουν να οργανώσουν ένα πάρτι για τους φίλους τους. Αναλαμβάνουν να ψωνίσουν, να μαγειρέψουν, να ετοιμάσουν το σπίτι. Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν είναι τα καθημερινά δικά μας: πλαστική σακούλα στο σουπερμάρκετ ή πάνινη τσάντα που θα φέρουμε απ’ το σπίτι, χάρτινα ή πλαστικά ποτήρια στο πάρτι; Και ούτω καθ’ εξής.

To εκπαιδευτικό παιχνίδι «Χρησιμοποιώ Υπεύθυνα» παρουσιάζεται σε σχολεία της Αττικής ζωντανά, από την εκπαιδευτική ομάδα του WWF, αλλά διατίθεται δωρεάν και σε όλους τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα μέσα από την ιστοσελίδα της οργάνωσης. Στα τέσσερα, μαζί με το φετινό, χρόνια υλοποίησής του έχουν γίνει συνολικά, 2.300 λήψεις του εκπαιδευτικού υλικού.

Μέσα από αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι τα τροφοχιλιόμετρα, γιατί είναι καλό να προτιμούν τα τοπικά και εποχικά προϊόντα διατροφής, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα τα βιολογικά προϊόντα και τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, καθώς και άλλα μυστικά του ενημερωμένου, υπεύθυνου, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένου καταναλωτή.

 Στο σχολείο, το παιχνίδι παίζεται στην τάξη και διαρκεί από μία έως δύο διδακτικές ώρες και στην περίπτωση που επιθυμεί ο εκπαιδευτικός, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για δράση μιας ολόκληρης χρονιάς

Μετά τη λήξη του παιχνιδιού, τα παιδιά της τάξης αναλαμβάνουν να ενημερώσουν όσους περισσότερους συγγενείς και φίλους μπορούν για την υπεύθυνη κατανάλωση. Μαζεύουν υπογραφές με τις οποίες δεσμεύονται ότι θα αλλάξουν μία συνήθειά τους και παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό του WWF.

 «Από δω και πέρα θα σβήνω το κόκκινο λαμπάκι στις συσκευές». «Θα διαβάζω τα σήματα στις συσκευασίες». «Θα γράφω το όνομά μου στο χάρτινο ποτήρι μου, στο πάρτι, για να μη χρειαστώ δεύτερο. Κι ύστερα ξέρω… Το ποτήρι αυτό θα πλυθεί και θα πάει στον κάδο ανακύκλωσης!». «Πριν πάμε στο σουπερμάρκετ, παίρνουμε μαζί τη λίστα με τα ψώνια και την πάνινη τσάντα ή το καρότσι μας. Για λιγότερες πλαστικές σακούλες». Αυτές οι λίγες σκέψεις μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι η καλύτερη εγγύηση για το ότι καταφθάνουν πολίτες που «ψηφίζουν» κατά της σπατάλης και υπέρ του περιβάλλοντος.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article