21.1 C
Athens
25 April - 2024

Δράσεις για την προστασία των αρωματικών φυτών και βοτάνων

Must read

«Θησαυρό» για την υγεία αλλά και για την τοπική οικονομία αποτελούν τα αρωματικά φυτά και τα βότανα της Κρήτης, που κυρίως τα συναντάμε σε ορεινούς όγκους του νησιού. Ωστόσο η μεγάλη τους, από κάθε άποψη, αξία εγκυμονεί και κινδύνους για την χλωρίδα λόγω της αλόγιστης, πολλές φορές, συγκομιδής τους από πολίτες αλλά και όσους τα εμπορεύονται.

Ο κίνδυνος εξαφάνισης πολλών από τα είδη των αρωματικών φυτών και βοτάνων κινητοποίησε την Διεύθυνση Δασών Χανίων που ανακοίνωσε σειρά μέτρων που αφορούν τον περιορισμό της συγκομιδής.

Ο περιορισμός αφορά και την περίοδο της συγκομιδής και την ποσότητα ανά είδος, έχει ισχύ μέχρι το 2018, ενώ προβλέπει και αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Παράλληλα η Διεύθυνση Δασών σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων εφάρμοσε Πιλοτικό Πρόγραμμα μακροχρόνιας παρακολούθησης αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην περιοχή των Χανίων και αξιολόγησης των φυσικών πληθυσμών τους.

Στόχος της προσπάθειας είναι να αναπτυχθεί και εφαρμοστεί πιλοτικά ένα μοντέλο για την διαχείριση των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στα Χανιά με επέκταση σε όλη την Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2014 στην αγορά την χρονιά που πέρασε διατέθηκαν 2.141,5 κιλά ρίγανη, 1476 κιλά μαλοτίρα, 346,5 κιλά δίκταμο, 300 κιλά ματζουράνα και 251,5 κιλά φασκόμηλο.

Η καλλιέργεια μεταποίηση και εμπορία αρωματικών βοτάνων και φυτών ήταν και το θέμα εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Χανιά.

Στην εσπερίδα επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη της εκπόνησης ενός διαχειριστικού σχεδίου για την αξιοποίηση των εδαφών και την ορθολογική καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο εντεταλμένος για αγροτικά θέματα περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γιαννούλης, «η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών με υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι πλέον μονόδρομος για τους αγρότες».

Ωστόσο όπως ο ίδιος είπε, «πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και όρια».

Όπως επισημάνθηκε στην εσπερίδα η γη της Κρήτης παρέχει πλήθος αρωματικών φυτών και βοτάνων ωστόσο και η ανάπτυξη μονάδων μεταποίησης πέρα από όσες υπάρχουν σήμερα θα μπορούσε να συμβάλει ώστε τα είδη αυτά να γίνουν περισσότερο γνωστά τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά με δεδομένο τις ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη η εμπορία των ειδών αυτών να μην γίνεται πλέον με το ματσάκι και χύμα και προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν οργανωμένες προσπάθειες όπως είναι οι συνεταιρισμοί τυποποίησης.

Σύμφωνα με το μέλος της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος Γιάννη Γιανούτσο «στην Ελλάδα το 90% όσων ασχολούνται με καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι μικροί παραγωγοί που θα πρέπει να λειτουργήσουν περισσότερο συλλογικά με δεδομένο ότι για να προχωρήσουν στην τυποποίηση το οικονομικό βάρος είναι πολύ σημαντικό».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article