17.7 C
Athens
29 April - 2024

Ράλι στις τιμές κατοικιών στην Αττική – Αυξήθηκαν κατά 44,6% μέσα σε τέσσερα χρόνια!

Must read

Ράλι δίχως τέλος καταγράφουν οι τιμές κατοικιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 έως και το φετινό δεύτερο τρίμηνο έχουν ενισχυθεί κατά 44,6% στην Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Πλέον οι τιμές πώλησης υπολείπονται μόνο κατά 18% από το ιστορικό υψηλό που βρέθηκαν το 2018. Πανελλαδικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η συνολική αύξηση στην τετραετία φθάνει το 31,2%. Η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του πληθωρισμού και η ενεργειακή κρίση. Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου οι τιμές στην Αττική ενισχύθηκαν 10,5% και πανελλαδικά 9,4%.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), προκύπτει ότι οι τιµές στην περιοχή της Αττικής έχουν καταγράψει «ράλι» της τάξεως του 44,6% από το δεύτερο τρίµηνο του 2018 µέχρι και το φετινό δεύτερο τρίµηνο. Πλέον υπολείπονται κατά µόλις 18% του υψηλότερου σηµείου στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η αύξηση των τιµών κατά το ίδιο διάστηµα διαµορφώνεται σε 31,2%. Στη Θεσσαλονίκη, οι τιµές τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ενισχυθεί κατά 32,2%, ενώ στις άλλες µεγάλες πόλεις κατά 18,6%. Αντιστοίχως, από το δεύτερο τρίµηνο του 2018 και µέχρι και το φετινό δεύτερο τρίµηνο, οι τιµές των νεόδµητων κατοικιών καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 34,3% στο σύνολο της χώρας, ενώ εκείνες των παλαιότερων κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 29,3%.

Κατά τη διάρκεια του φετινού δεύτερου τριµήνου, σε πανελλαδικό επίπεδο, η ετήσια αύξηση των τιµών πώλησης κατοικιών άγγιξε το 9,4%, όντας οριακά υψηλότερη σε σχέση µε το 9,3% του πρώτου τριµήνου, µετά την αναθεώρηση στην οποία προχώρησε η ΤτΕ (από 9,1% που ήταν µε βάση τα προσωρινά στοιχεία). Παράλληλα, η ΤτΕ οριστικοποίησε και το ύψος της αύξησης των τιµών των κατοικιών κατά το 2021 σε 7,5%, από 7,1% που ήταν η αρχική εκτίµηση. Το διάστηµα Απριλίου – Ιουνίου, τα νεόδµητα διαµερίσµατα σηµείωσαν αύξηση της τάξεως του 10,5%, ενώ η αντίστοιχη άνοδος των τιµών των παλαιότερων ακινήτων διαµορφώθηκε σε 8,7%. Με βάση τα αναθεωρηµένα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο τρίµηνο, τα νεόδµητα αυξήθηκαν κατά 10,4% και τα µεταχειρισµένα κατά 8,5%.

Στο δεύτερο τρίµηνο, η µεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην περιοχή της Αττικής µε 10,9%, ενώ κατά το πρώτο τρίµηνο, η αύξηση είχε αγγίξει το 10,5%. Μέχρι σήµερα, η µεγαλύτερη ετήσια µεταβολή στην Αττική καταγράφηκε κατά το τρίτο τρίµηνο του 2019 µε 11,5%. Στη Θεσσαλονίκη, κατά το δεύτερο τρίµηνο, οι τιµές σηµείωσαν αύξηση της τάξεως του 10,4%, στις άλλες µεγάλες πόλεις κατά 8,9%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αύξηση άγγιξε το 6,3%. Συνολικά το 2021, η αύξηση των τιµών στην Αθήνα ήταν της τάξεως του 9,6%, στη Θεσσαλονίκη ανήλθε σε 7,3%, στις άλλες µεγάλες πόλεις της χώρας οι τιµές ενισχύθηκαν κατά 5,7% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας κατά 4,8%.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αυτό που διακρίνεται από τα παραπάνω στοιχεία είναι ότι ο πόλεµος στην Ουκρανία δεν µοιάζει να έχει αναχαιτίσει την ανοδική πορεία των τιµών, που παραµένει η υψηλότερη από την έναρξη της οικονοµικής κρίσης και µετά. Το κατά πόσον όµως η εικόνα αυτή είναι διατηρήσιµη και τα επόµενα τρίµηνα µένει να αποδειχθεί, καθώς στην αγορά δρουν αντίρροπες τάσεις. Από τη µία πλευρά, τείνει να διαµορφωθεί ένα αρνητικό κλίµα µεταξύ των ενδιαφερόµενων αγοραστών, ως αποτέλεσµα της ενεργειακής κρίσης και της ανασφάλειας που αυτή δηµιουργεί. Από την άλλη πλευρά, όµως, καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του χαµηλού κόστους δανεισµού. Μετά και την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από την ΕΚΤ, τα στεγαστικά δάνεια θα γίνουν ακριβότερα. Ετσι, αρκετοί σπεύδουν να προλάβουν και να οριστικοποιήσουν τις κινήσεις τους, µε δεδοµένο ότι επίκεινται κι άλλες αυξήσεις στο προσεχές µέλλον.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article