Ο ένας μετά τον άλλο, οι ενεργειακοί κολοσσοίτης Ευρώπης προετοιμάζουν το έδαφος για τη διάδοση της καθαρής ηλεκτροπαραγωγής απόΑΠΕ και την απομάκρυνση από το λιθάνθρακα και τον λιγνίτη.
Πρώτη και καλύτερη, η γαλλική GDF Suez -που μετονομάστηκε σε Engie από τις γαλλικές λέξειςenergie και vie για την ενέργεια και τη ζωή αντίστοιχα και άλλαξε το σήμα της με έναν ανατέλλοντα ήλιο για να σηματοδοτήσει αυτή τη στροφή- με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ζεράρ Μεστραγέ, να δηλώνει στους Financial Times ότι η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη έχει ημερομηνία λήξης.
Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της Engie (πλέον) τα οικονομικά δεδομένα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και άνθρακα έχουν επιδεινωθεί σε βαθμό τέτοιο που η μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου πιθανότατα θα βασιστεί σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα, παρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Κάναμε μια ξεκάθαρη επιλογή. Σταματήσαμε να επενδύουμε -παρεμπιπτόντως το ίδιο έκαναν και άλλοι- στις θερμοηλεκτρικές μονάδες στην Ευρώπη και επενδύουμε στις ΑΠΕ», σημείωσε.
Αντιθέτως, ο Μεστραγέ τόνισε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται περισσότερη συμβατική ισχύ για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. «Προσαρμοζόμαστε στην αγορά. Συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε μεγάλες μονάδες σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Περού, η Χιλή, η Μέση Ανατολή και η Ασία», τόνισε, αλλά πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη “η μελλοντική ανάπτυξη θα βασιστεί στις ΑΠΕ”.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις που μαρτυρούν την προσαρμογή τους, προχώρησαν διευθυντικά στελέχη και άλλων γνωστών ευρωπαϊκών ομίλων.
Ο Ντάνιελ Μπένες, διευθύνων σύμβουλος της CEZ, μια τσέχικης εταιρείας που κατέχει θερμοηλεκτρικές μονάδες σε όλη την κεντρική Ευρώπη, δήλωσε ότι η στρατηγική του ομίλου είναι να μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων ως το 2050. «Οι μονάδες άνθρακα θα συνεχίσουν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα στο εγγύς μέλλον, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό θα αλλάξει», δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Schneider Electric, Ζαν-Πασκάλ Τρικουάρ, είπε ότι «δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι, ούτε απαισιόδοξοι. Κοινός στόχος μας είναι να εργαστούμε για τον πλανήτη».
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού ομίλου Statoil, Έλνταρ Σέτρε, προειδοποίησε ότι η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων θα συνεχιστεί για “πολύ καιρό ακόμα”.
Η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με μονάδες φυσικού αερίου θα περιόριζε σημαντικά τις εκπομπές ρύπων, πρόσθεσε. Η Statoil, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στις ΑΠΕ, όπως είναι οι υπεράκτιες αιολικές μονάδες.
Οι τοποθετήσεις έγιναν στο πλαίσιο συνεδρίου που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι από χθες (20 Μαΐου) με τη συμμετοχή 250 επικεφαλής μεγάλων εταιρειών ενόψει της μεγάλης διάσκεψης για το Κλίμα το Δεκέμβριο.
Παρέμβαση στη συνάντηση έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την υποβολή δεσμεύσεων από μόλις 37 χώρες, ενώ ο γενικός γραμματέας τουΟργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι “όλοι γνωρίζουμε τον εχθρό, είναι ο άνθρακας”.