16.4 C
Athens
29 March - 2024

Κέρδη εκατοντάδων δισ. φέρνει η… προστασία των θαλασσών

Must read

Υψηλά είναι τα ποσά γύρω από την επέκταση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα επικερδής και θα μπορούσε να αποφέρει έως και 920 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 811 δισ. ευρώ) ως το 2050 και να οδηγήσει στην δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση (WWF).

«Κάθε δολάριο που επενδύεται για την δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών επιτρέπει τα τριπλάσια κέρδη, χάρη στην δημιουργία άμεσα θέσεων εργασίας, την προστασία των ακτών ή την αλιεία», επισημαίνει η παγκόσμια αυτή οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος.

Η έκθεση αυτή, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τους Ωκεανούς που διεξάγεται στο Κασκάις, κοντά στην Λισαβόνα, υπό την αιγίδα του The Economist και του National Geographic, στηρίχθηκε στις έρευνες του ανοιχτού πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη μπορεί να φθάσουν ως το 2050 από 490 ως 920 δισεκατομμύρια δολάρια, βάσει διαφόρων σεναρίων, και οι θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από 150.000 ως 180.000.

Για να καταλήξουμε εκεί, το WWF προτείνει την επέκταση των θαλάσσιων περιοχών, στις οποίες απαγορεύεται εντελώς η αλιεία, στο 10% της επιφάνειας των ωκεανών ως το 2020 και στο 30% ως το 2030, έναντι λιγότερου από 4% που είναι σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι προστατευόμενες ζώνες «είναι γνωστό ότι προσελκύουν και υποστηρίζουν τον παράκτιο τουρισμό», κάτι που «ενθαρρύνει την απασχόληση και το εμπόριο», επισημαίνεται από τους συντάκτες της έκθεσης.

Επίσης επιτρέπουν «να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής», προστατεύοντας τις παράκτιες ζώνες από φυσικές καταστροφές.
Οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές διαδραματίζουν επίσης «σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του αποθέματος» ψαριών, προς όφελος των αλιέων, προσθέτουν οι ίδιοι.

Κανένας ωκεανός στον πλανήτη δεν έχει αποφύγει τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας και οι ωκεανοί έχουν επηρεαστεί στο 41% της επιφάνειάς τους σε πολύ μεγάλο βαθμό από την δραστηριότητα αυτή, επισημαίνει το WWF.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article