12.5 C
Athens
7 December - 2024

Τα μηνύματα των Βρυξελλών για τη μη καταβολή της δόσης

Must read

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ σήμερα Παρασκευή και να προχωρήσει σε αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. 

Στις Βρυξέλλες η είδηση έγινε αποδεκτή με ψυχραιμία καθώς ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η απόφαση είναι συμβατή με το Καταστατικό και δεν προκαλεί ζήτημα αφερεγγυότητας της Αθήνας. 

«Η απόφαση της Ελλάδας να πληρώσει συνολικά και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δόσεις για την απόσβεση των δανείων της από το ΔΝΤ είναι συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάσελμπλουμ δεν σχολίασε τη μη καταβολή της δόσης αλλά τη φάση της διαπραγμάτευσης. Μιλώντας στο πλαίσιο υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε: «Αν έλθουν με εναλλακτικές προτάσεις, αυτές θα πρέπει να είναι οικονομικά έγκυρες και οικονομικά εύλογες». 

Την ίδια ώρα χαμηλούς τόνους ως προς το αίτημα της κυβέρνησης για ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ κρατάει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Πηγές του EFSF που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η εν λόγω απόφαση, εφόσον είναι σύμφωνη με τον κανονισμό του ΔΝΤ, δεν αποτελεί αθέτηση πληρωμών και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα υπέβαλε χθες ανάλογο αίτημα στο ΔΝΤ εναπόκειται στο Ταμείο να αποφασίσει πώς θα οργανώσει την αποπληρωμή των δόσεων, εφόσον φυσικά το ελληνικό αίτημα έχει γίνει αποδεκτό.

Εξάλλου, πηγές της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, παραπέμποντας στη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φρανκφούρτη στις 3 Ιουνίου. 

Τότε ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε απαντήσει: «Θα πρέπει να εξετάσουμε επακριβώς ποιές είναι οι προϋποθέσεις. Η δυνατότητα ομαδοποίησης των πληρωμών έχει χρησιμοποιηθεί από μία χώρα τη δεκαετία του ’70, αν δεν απατώμαι, και θα δούμε».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article