17.9 C
Athens
17 May - 2024

Ενεργειακή κρίση: «Σκληρό παζάρι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Βολές Μακρόν κατά Γερμανίας

Must read

Στην πεισματική άρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου προσκρούει, για μία ακόμα φορά, η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δεύτερη σύνοδο κορυφής κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες με θέμα την ενεργειακή κρίση που σαρώνει το μπλοκ.

Η συζήτηση για το πώς θα πέσουν οι τιμές στην ενέργεια θα είναι μακρά σύμφωνα με εκτιμήσεις και δύσκολη, ενώ στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο κάτι που η πλειοψηφία των χωρών μελών θεωρεί θετικό. Η σκληρή στάση της Γερμανίας όμως που λέει όχι σε ένα πλαφόν φαίνεται να έχει δημιουργήσει ρήξη στις σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη και κυρίως με τη Γαλλία.

Τα 200 δισ. του Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος το γιγαντιαίο πακέτο στήριξης της χώρας του ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ότι η Γερμανία ενήργησε με αλληλεγγύη με άλλα μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και επισήμανε ότι και άλλες χώρες στήριξαν επίσης τους καταναλωτές ενέργειας.

«Αλλά φυσικά πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αυτό που αποφασίζουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα λειτουργήσει», δήλωσε κατά την άφιξή του για τη σύνοδο κορυφής. «Πρέπει να το φέρουμε εις πέρας από κοινού».

Βολές Μακρόν κατά Γερμανίας

«Δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία ούτε για την Ευρώπη να απομονώνεται (η Γερμανία)», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ομοφωνία σε προτάσεις για τις οποίες έχει δημιουργηθεί μεγάλη συναίνεση», είπε.

Η μη επίτευξη συμφωνίας για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης θα ενείχε τον κίνδυνο κατακερματισμού της αγοράς της ΕΕ. Εάν οι χώρες αντιδράσουν με διαφορετικά σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, θα μπορούσαν να επιδεινωθούν οι οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών, σημειώνει το Bloomberg.

Οργή Ντράγκι

Σύμφωνα με το Reuters, στους επικεφαλής των κυβερνήσεων που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους την Πέμπτη για τη στάση της Γερμανίας συγκαταλέγονται οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου.

«Μας ζητείται να επιδείξουμε αλληλεγγύη στον διαμοιρασμό της ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει αλληλεγγύη στις εκκλήσεις μας για περιορισμό των τιμών», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στους ομολόγους του, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις που διεξάγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, τον οποίον επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο.

«Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά: χρηματοδοτήσαμε τον πόλεμο του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, προκαλέσαμε την ύφεση», πρόσθεσε.

«Η ενότητά μας πρέπει να είναι πραγματική … Πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα και βαθύτερα», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε ομιλία της κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Διαμάχη για το πλαφόν

Οι 27 χώρες έχουν συμφωνήσει ήδη να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου και να ανακτήσουν έσοδα από τις εταιρείες ενέργειας για να τα δαπανήσουν για να βοηθήσουν τους καταναλωτές με τους εξοντωτικούς λογαριασμούς. Σήμερα, αναμένεται να εγκρίνουν ένα εναλλακτικό σύστημα διαμόρφωσης των τιμών αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ- ηγείται ενός μικρού στρατοπέδου που αρνείται επίμονα τις εκκλήσεις 15 άλλων χωρών της ΕΕ για την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε στον κίνδυνο να παγώσουν οι προμήθειες προς την Ευρώπη, μειώνοντας παράλληλα τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες είναι το αν και πώς θα τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου.

«Νομίζω ότι μπορεί να μας περιμένει μια μακρά νύχτα», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Αντιδράσεις

Ενώ οι Κάτω Χώρες αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατέστησε σαφές ότι «δεν φεύγει χωρίς συμπεράσματα που θα στείλουν το σωστό μήνυμα» σχετικά με τις τιμές, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αλλά ο Σολτς «δεν έχαψε» την πίεση από τον Σάντσεθ, πρόσθεσε η πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Βέλγιο

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, που εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη γειτονική Γερμανία, συμμερίστηκε την απογοήτευση.

«Η αλληλεγγύη δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την προσφορά – θα πρέπει επίσης να αφορά τις τιμές», είπε, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο.

Πέρα από τις διαφωνίες σχετικά με το αν και πώς θα τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, οι ηγέτες της ΕΕ διαφωνούν επίσης σχετικά με τα σχέδια δαπανών των χωρών με τους ισχυρότερους προϋπολογισμούς, τα οποία οι άλλες χώρες καταγγέλλουν ως άδικα και υπονομευτικά για τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά του μπλοκ.

Μητσοτάκης: «Να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινά σήμερα θα είναι κρίσιμο, διότι έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και αναφέρομαι στο υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι μετά από πολλή δουλειά προεργασίας έχουμε φτάσει πια στο σημείο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις. Να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο επίπεδο του TTF, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για να επιβάλλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Και συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Έχουμε δαπανήσει πάνω από 7 δισ. μόνο το 2022 -ένα σημαντικό μέρος των οποίων έχει προέλθει από τους ίδιους τους παραγωγούς ενέργειας- και με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε αποδεκτά επίπεδα. Είναι εξάλλου κάτι το οποίο διαπιστώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες όταν λαμβάνουν τους λογαριασμούς τους. Βλέπουν το ποσό της επιδότησης και αντιλαμβάνονται τι θα πλήρωναν εάν δεν υπήρχε αυτή η σημαντική κρατική παρέμβαση».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «οι προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που αποκαλούμε ένα «πλαφόν τιμών» ή ένας «διάδρομος τιμών», που θα θέσει όριο στην ακραία μεταβλητότητα που έχουμε δει στον δείκτη TTF. Πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε αυτό που θα μπορούσε να συνιστά εύλογη ανησυχία από τα κράτη-μέλη που φοβούνται για την εφοδιαστική ασφάλεια. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκεφτεί καλά τις προτάσεις της και θα προσδοκούσα πως μέχρι το τέλος της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία ώστε να αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με αυτές τις προτάσεις, οι οποίες θα συμπεριλάμβαναν αυτό που αποκαλούμε «πλαφόν στον δείκτη TTF». Πιστεύω πως αυτό απαιτείται σήμερα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Θεωρώ ότι ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Έχουμε πληρώσει στη Ρωσία αχρείαστα ποσά όσον αφορά τις υπερβολικές τιμών φυσικού αερίου. Και εάν θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι υπάρχει ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που ουσιαστικά συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα πρέπει να δράσουμε τώρα».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την παραίτησης της Λιζ Τραζ και έδωσε την εξής απάντηση: «Μόλις το πληροφορήθηκα, συνεπώς δεν έχω δει τις δηλώσεις της. Δεν θέλω να τοποθετηθώ δημοσίως για το ζήτημα αυτό. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι πάντα υποστηρίζαμε μια παραγωγική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ελπίζω ότι αυτή η πολιτική αστάθεια που μαστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετό καιρό επιτέλους θα λήξει. Σας ευχαριστώ».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article