18.1 C
Athens
2 May - 2024

Στο Λονδίνο το 2ο Ρωσικό Ενεργειακό Φόρουμ

Must read

Η μείωση των τιμών πετρελαίου, το εμπάργκο της Δύσης, η εκροή κεφαλαίων, αλλά και η πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου, αποτελούν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των συζητήσεων στο 2ο Ρωσικό Ενεργειακό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Η Τουρκία παρακολουθεί άμεσα τις οικονομικές εξελίξεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο των επιδίωξεων της Άγκυρας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στο επίπεδο των διμερών οικονομικών επενδύσεων.

Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, ο διεθνής οίκος χρηματοοικονομικής αξιολόγησης Fitch διατηρεί την αξιολόγηση της Ρωσίας στο επίπεδο ΒΒΒ- καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση επενδύσεων, ενώ η χώρα έχει σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος, αλλά και σοβαρά συναλλαγματικά αποθέματα.

Σύμφωνα με την άποψη που εκφράζουν αρκετοί αναλυτές, η εφαρμογή του εμπάργκο της Δύσης κατά της Ρωσίας, έχει φέρει πιο κοντά τη Μόσχα με το Πεκίνο, ενώ Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται ήδη και στο επίπεδο της ομάδας των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική)..

Όπως προέκυψε από τις συζητήσεις, η Τουρκία επιδιώκει να έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των περιφερειακών δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν προς την Ευρώπη, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις

Σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών, εάν το Αζερμπαϊτζάν δεν καταφέρει να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης, τότε, μπορούν ν’ αξιοποιηθούν τα αποθέματα του Ιράν.

Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να διαθέσει συνολική ποσότητα 16 δισ κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ποσότητα που μπορεί να καλύψει μόλις 10% των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών με αποτέλεσμα η Τουρκία να ενδιαφέρεται άμεσα για την αξιοποίηση των ενεργειακών της σχέσεων με το Τουρκμενιστάν, αλλά και τη Ρωσία, προκειμένου ν’ αναδειχτεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article