19.2 C
Athens
19 April - 2024

Η Ε.Ε. οραματίζεται τη Μεσόγειο ως «μεγάλη αγορά φυσικού αερίου»

Must read

Σε μια «μεγάλη αγορά για το φυσικό αέριο» θέλει να μετατρέψει τη Μεσόγειο ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν οι Βρυξέλλες ώστε να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία.

Η πλατφόρμα για το φυσικό αέριο είναι η πρώτη μιας σειράς που θα ακολουθήσει τα ταξίδια που πραγματοποίησε ο Κανιέτε στο Μαρόκο και την Αλγερία τον Μάιο. Οι δύο άλλες θα καλύπτουν την ηλεκτρική και την πράσινη ενέργεια.

Η Κομισιόν προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία για τη δημιουργία μιας ενεργειακής ένωσης βασιζόμενη στις βελτιωμένες διασυνοριακές υποδομές που θα επιτρέπουν στις χώρες-μέλη της ΕΕ να μοιράζονται τα ενεργειακά αποθέματά τους.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής είπαν ότι η πλατφόρμα φυσικού αερίου θα επικεντρωθεί σε τρία βασικά σημεία εισόδου του φυσικού αερίου: στην Ιβηρική χερσόνησο, την Ιταλία και το Αιγαίο Πέλαγος. Θα βοηθήσει τις παραγωγούς χώρες να αναπτύξουν την εξαγωγική στρατιωτική τους και θα διασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη των υποδομών.

Ταυτοχρόνως, η Κομισιόν επισημαίνει τη σχέση μεταξύ της ενέργειας και της εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία σε ενεργειακά θέματα με τρίτες χώρες. «Η εξωτερική πολιτική θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στους εταίρους και τις πρωτοβουλίες που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ ώστε να ενισχύσει την ποικιλότητα των ενεργειακών πηγών της» ανέφερε.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article