23.3 C
Athens
28 March - 2024

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Must read

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ψηφιακής υποβρύχιας αποτύπωσης και τρισδιάστατης απεικόνισης ακριβείας στην περιοχή του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην περσινή αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης του ναυαγίου απ’ όπου ανελκύστηκαν το 1900 τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Η γειτνίαση του με δεύτερη θέση όπου εντοπίζεται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων. Η λεπτομερής αποτύπωση δημιουργεί σαφέστερη εικόνα για τη σχέση των δύο θέσεων, ενώ η τοποθέτηση των ευρημάτων στον αποτυπωμένο πλέον χώρο ενισχύει την κατανόηση του συνόλου των ευρημάτων στις δύο θέσεις.

Η αποτύπωση έγινε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενη από το Αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και σε συνεργασία με εξειδικευμένη ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Sydney, με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius.

Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σημαντική ήταν η συμβολή σκάφους που παραχωρήθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση της ερευνητικής ομάδας.

Η δεύτερη φάση ερευνών για το 2015 προγραμματίζεται για το τέλος της θερινής περιόδου, οπότε θα γίνει η έναρξη της συστηματικής υποβρύχιας ανασκαφικής διερεύνησης του Ναυαγίου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article