16.1 C
Athens
6 May - 2024

ΔΕΠΑ: Με «πράσινες» επενδύσεις αλλάζει την ενεργειακή σκακιέρα

Must read

Επόμενος στόχος: Διαφοροποίηση προϊόντων και αγορών και καθετοποίηση δραστηριοτήτων. Με τη φράση αυτή, προ ημερών ο CEO του Ομίλου ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς χάραξε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ο Όμιλος. Μια στρατηγική που θα τον ενισχύσει σημαντικά και θα αλλάξει το «παιχνίδι» στην ενεργειακή σκακιέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ήδη υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ αιτήσεις για την κατασκευή των πρώτων του φωτοβολταϊκών πάρκων. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 550 MW και εντός τριμήνου η εταιρεία σκοπεύει να βγάλει στον αέρα τους διαγωνισμούς οι οποίοι θα απευθύνονται σε κατασκευαστικές εταιρείες με εμπειρία και τεχνογνωσία σε τέτοια έργα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των διαγωνισμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθει στα περίπου 400 εκ. ευρώ. Στους διαγωνισμούς θα προβλέπονται επίσης και κίνητρα προς τους κατασκευαστές προκειμένου να παραδώσουν νωρίτερα τα πάρκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα συνολικά 550 MW, πάρκα ισχύος 450 MW  θα αναπτυχθούν στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη. Ένα από αυτά θα είναι ισχύος 400 MW και θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα πάρκα θα είναι ισχύος 100 MW και θα κατασκευαστούν στη Βοιωτία.

Το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας προβλέπει πως όλα τα πάρκα θα είναι έτοιμα στο τέλος του 2024, ώστε από το 2025 να ηλεκτρισθούν και να τεθούν σε λειτουργία.

Όπως έχει επισημάνει ο CEO του Ομίλου, «γνώμονας με τον οποίο κινούμαστε είναι η διαφοροποίηση προϊόντων και αγορών και η καθετοποίηση. Στην απελευθερωμένη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική εγχώρια αγορά, η υψηλή καθετοποίηση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας».

«Πράσινο φως» για τη μονάδα αερίου Αλεξανδρούπολης

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η «είσοδος» της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην θερμοηλεκτρική παραγωγή, μέσω της συμμετοχής της μαζί με τη ΔΕΗ και τον Όμιλο Κοπελούζου στην κατασκευή της νέας μονάδας αερίου.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.

Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών ρύπων. Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στη μονάδα έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μεικτό καύσιμο.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσης της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος κατά την τελετή έναρξης υλοποίησης της «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης», που διεξήχθη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης είχε αναφέρει: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, τόσο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τους μεγάλους ενεργειακούς Ομίλους με τους οποίους ενώσαμε τις δυνάμεις μας για την υλοποίηση της επένδυσης, όσο και για την Αλεξανδρούπολη, την Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη. Με τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα αποκτά ένα ακόμη κρίσιμο έργο που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη τροφοδοσία με πιο οικονομική ενέργεια. Ταυτόχρονα, η χώρα μας αποκτά και μια νέα γέφυρα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, καθώς η μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα εξισορροπεί το σύστημα, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article