16.6 C
Athens
18 May - 2024

Επιχειρείν: Οι Ελληνίδες που διαπρέπουν σε ηγετικές θέσεις σε κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας

Must read

Μέχρι το 2027 οι γυναίκες θα ελέγχουν περισσότερο από το 60% του πλούτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ περί το 27% των εκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο θα είναι γυναίκες. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων στοιχείων, από έρευνα της Wall Street Journal, για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην Ελλάδα εργαζόμενες, δυναμικές γυναίκες ανταπεξέρχονται στην πολλαπλότητα των ρόλων σε ένα περιβάλλον που ακόμα καθορίζεται από στερεότυπα. Οι Ελληνίδες είναι ανάμεσα στις πιο μορφωμένες γυναίκες, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια. Αποτελούν πηγή ταλέντου, το οποίο συνιστά βασικό παράγοντα δημιουργίας παραγωγικού πλούτου, άρα ανάπτυξης.

Το Ινστιτούτο McKinsey επισημαίνει ότι η ισότητα μεταξύ των δυο φύλων θα μπορούσε να προσθέσει $12 τρις στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2025, ακόμα και $28 τρις δολάρια.
Έρευνα από το Harvard Business Review καταγράφει ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άντρες όσον αφορά στις ηγετικές ικανότητες. Οι γυναίκες παίρνουν υψηλότερη βαθμολογία από τους άντρες σε κρίσιμες ικανότητες όπως η ομαδική εργασία, η καινοτομία και η επίλυση προβλημάτων.

Την ίδια ώρα,  η λίστα Most Powerful Women  in Business, του περιοδικού Fortune Greece για το 2022, αναδεικνύει 30 αντιπροσωπευτικές γυναίκες, επικεφαλής επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εκπροσωπούν σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σημειώνουν διακρίσεις με συνέπεια και συνέχεια, ξεχωρίζουν με τη δουλειά, τις αποφάσεις και τις ιδέες τους.

Το energypost.gr σας παρουσιάζει έξι γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις σε κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Βίβιαν Μπουζάλη,  MYTILINEOS

Η κ. Μπουζάλη κατέχει τη θέση του Chief Corporate Αffairs & Communications Officer στον όμιλο Mytilineos. Τα δύο προηγούμενα έτη κατείχε τη θέση της General Manager Στρατηγικής και Επικοινωνίας, ενώ βρίσκεται στον όμιλο τα τελευταία 12 χρόνια και είναι από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του επιχειρηματία Βαγγέλη Μυτιληναίου.

Η Βίβιαν Μπουζάλη γεννήθηκε στην Καστοριά. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο, μεταπτυχιακού στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Louisville. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών, μεταξύ 1989-1993, άσκησε κλινική ψυχολογία στο Loyola και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εστιάζοντας σε εφήβους και ομάδες που τείνουν στην εγκληματική συμπεριφορά.

Από το 1994 έως το 1998 κατείχε τη θέση του Διευθυντή Διοικητικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στο New York College of Athens. Την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Human Capital Improvement, μιας εταιρείας συμβούλων στρατηγικής επικοινωνίας που συνεργάζεται με Έλληνες και διεθνείς εταιρικούς πελάτες υψηλού διαμετρήματος. Κατά την ίδια περίοδο, συμμετείχε ενεργά στις προετοιμασίες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, προσλαμβάνοντας και εκπαιδεύοντας μια πρωτοφανή ομάδα εθελοντών. Το 2004 διορίστηκε Εκτελεστική Διευθύντρια Λιανικής, Μάρκετινγκ και Εταιρικής Επικοινωνίας στον Όμιλο ΕΛΤΑ (Ελληνικά Ταχυδρομεία).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτή, εργάστηκε επίσης ως ad hoc σύμβουλος επικοινωνίας σε κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2007 εξελέγη βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπου μέχρι το 2009 εστίασε την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα σε θέματα ανάπτυξης, προώθησης των επενδύσεων και καταπολέμησης των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης. Η Βίβιαν Μπουζάλη είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.

Μαρία Φαντριδάκη, ΔΕΠΑ

Η κα Μαρία Φαντριδάκη είναι Οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1986).
Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα και έγινε μέλος της ομάδας της ΔΕΠΑ ΑΕ από την ίδρυση της Εταιρίας το 1988. Έχει με επιτυχία υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στις Οικονομικές Υπηρεσίες της ΔΕΠΑ ΑΕ.
Από τον Απρίλιο του 2016 έχει τοποθετηθεί ως Συντονίστρια Διευθύντρια Δραστηριοτήτων Οικονομικών της ΔΕΠΑ ΑΕ.
Από το 2010 είναι μέλος σε ΔΣ εταιριών του Ομίλου ΔΕΠΑ (2010 ΕΔΑ ΑΕ, 2011 έως σήμερα ΥΦΑ Ποσειδών ΑΕ).
Η κα Φαντριδάκη έχει οικονομική επαγγελματική εμπειρία στον ενεργειακό τομέα για περισσότερα από 30 χρόνια, σε τομείς όπως Οικονομικός Προγραμματισμός, Αναφορές Διοίκησης, Λογιστήριο, Διαχείριση Επιχειρησιακών Αλλαγών, Λειτουργικούς Ελέγχους και Ελέγχους Συμμόρφωσης, Χρηματοδοτήσεις, Τιμολόγηση Πελατών, Διαχείριση Διαθεσίμων και Οικονομικές Καταστάσεις. Επίσης διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία σε έργα Due Diligence και έργα εφαρμογής Στρατηγικών Σχεδίων.

Αλεξία Τροκούδη, μέλος ΔΣ ΔΕΠΑ –  Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης Ρυθμιστικού και Κανονιστικού Πλαισίου Ενέργειας, Helleniq Energy A.E.

Η κυρία Αλεξία Τροκούδη γεννήθηκε το έτος 1972, είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό στο Εμπορικό και Τραπεζικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου Bristol της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει ασκήσει ελεύθερη δικηγορία με εξειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο, έχει διατελέσει νομική σύμβουλος σε Ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα και σε Ελληνικό πάροχο τηλεπικοινωνίας.

Στη συνέχεια διετέλεσε για πολλά έτη Επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Αυτή τη στιγμή κατέχει τη θέση Διευθύντριας Ρυθμιστικών και Κανονιστικών Θεμάτων στη Νομική Υπηρεσία στον Όμιλο Εταιρειών Helleniq Energy, ενώ έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της  ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ως εκπρόσωπος της  Helleniq Energy

Μαρία Σκλαβενίτου, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ

Η Μαρία Σκλαβενίτου είναι μέλος της τρίτης γενιάς της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, είναι στο τιμόνι της εταιρείας από το 2006, όταν το δίκτυο αριθμούσε 36 καταστήματα. Σήμερα διαθέτει πάνω από 436, μαζί με τα κέντρα διανομής.

Ηγείται της κορυφαίας εταιρείας του οργανωμένου λιανεμπορίου, με αύξηση πωλήσεων σε επίπεδο ομίλου 15% το 2020, στα 3,79 δισ. ευρώ, περνώντας σε κερδοφορία για πρώτη φορά από την εξαγορά της Μαρινόπουλος το 2017. Από τότε έως το 2020, η επιχείρηση δημιούργησε 6.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της στις 27.000 και επενδύοντας πάνω από 200 εκατ.ευρώ.

Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς,  Coca-Cola Τρία Έψιλον

Η Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς είναι Γενική Διευθύντρια Ελλάδας & Κύπρου στην Coca-Cola Τρία Έψιλον. Ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση Ελλάδας -Κύπρου το φθινόπωρο του 2020 και διαχειρίστηκε πρωτοφανείς συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Έθεσε στο επίκεντρο εργαζόμενους και συνεργάτες στον κλάδο ho.re.ca. ενώ υποστηρίζει τις δεσμεύσεις του ομίλου για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040 και ηγείται σχετικών πρωτοβουλιών και επενδύσεων, δίνοντας το στίγμα της σε εμβληματικές δράσεις, όπως η δωρεά ενός εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της Βαρυμπόμπης από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.

Σταυρούλα Καμπουρίδου, ΔΙΑΣ Α.Ε.

Η Σταυρούλα Καμπουρίδου είναι Διευθύνουσα σύμβουλος Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ Α.Ε. Ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος τον Ιανουάριο 2021. Πριν από τη ΔΙΑΣ, ηγήθηκε των πρωτοβουλιών FinTech, ως σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως της δημιουργίας του του Regulatory Sandbox, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Mε πορεία σε μεγάλους οργανισμούς όπως η Εθνική Τράπεζα αλλά και η IBM, κατάφερε στο νέο της πόστο στη ΔΙΑΣ να αυξήσει τη συνολική αξία των συναλλαγών το 2021 κατά 16%, τα έσοδα κατά 19% και την καθαρή κερδοφορία κατά 105%.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article