19.1 C
Athens
17 May - 2024

Άλμα 2% για το πετρέλαιο καθώς απομακρύνονται οι φόβοι ύφεσης

Must read

Με άλμα 2% και με άνοδο που άγγιξε ακόμη και το 3% διαπραγματεύονται τα συμβόλαια του πετρελαίου, καθώς η υποχώρηση των ανησυχιών για επερχόμενη ύφεση ενεργοποιεί τους αγοραστές έπειτα από τρεις πτωτικές εβδομάδες.

Ειδικότερα, το αργό Brent σημειώνει άνοδο 2% ή 1,4 δολαρίων και διαπραγματεύεται στα 76,72 δολ. το βαρέλι, ενώ στο υψηλό ημέρας είχε φτάσει έως και εώς και τα 77,42 δολ.

Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI βλέπει την τιμή του να ενισχύεται κατά 2,2% ή 1,56 δολάρια στα 72,91 δολ. το βαρέλι, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά και τα 73,69 δολ. με άλμα σχεδόν 3%.

Όπως σχολιάζει η Τίνα Τενγκ της CMC Markets, η ανάκαμψη του πετρελαίου έρχεται σε συνέχεια του ράλι των ενεργειακών μετοχών την Παρασκευή στην Wall Street, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ απομάκρυναν του φόβους ύφεσης.

Σημειώνεται ότι το Brent ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα με πτώση περίπου 5,3%, ενώ το WTI έπεσε κατά 7,1%, με τα δύο συμβόλαιο να συμπληρώνουν τρεις διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Από την πλευρά του, ο Όλε Χάνσεν επικεφαλής εμπορευμάτων της Saxo Bank, επισημαίνει ότι η πρόσφατη βουτιά των τιμών του πετρελαίου φαινόταν ούτως ή άλλως υπερβολική.

“Τα υπερπωλημένα επίπεδα στην αγορά σε συνδυασμό με τη στήριξη που κατάφερε να βρει το Brent λίγο πριν φτάσει τα χαμηλά Μαρτίου ώθησαν όσους μπήκαν πρόσφατα short να κλείσουν θέσεις, υπογραμμίζοντας ενδεχομένως το γεγονός ότι το πρόσφατο sell-off είχε παραγίνει”, αναφέρει.

Από το Σάββατο άλλωστε οι αναλυτές της Goldman Sachs είχαν υποστηρίξει ότι οι ανησυχίες για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση και τις αυξημένες προμήθειες ήταν “υπερβολικές”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσοχή των traders αναμένεται να εστιάσει την Τετάρτη στη νέα μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία πιθανώς να παρέχει περαιτέρω ενδείξεις και για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει η Fed στη συνέχεια.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article