15 C
Athens
6 May - 2024

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για το allazothermosifona – Νέα απόφαση για ψυγεία και κλιματιστικά

Must read

Ανοίγει άμεσα το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» του οποίου η επιδότηση φτάνει μέχρι και το 60% σε συγκεκριμένες ομάδες νοικοκυριών για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό.

Η πλατφόρμα είναι θέμα λίγων ωρών για να ανοίξει και να υποδεχτεί τις αιτήσεις των δικαιούχων ενώ δεν αποκλείεται το allazothermosifona.gov.gr να ανοίξει από αύριο Τρίτη 9 Μαίου.

Να σημειωθεί πως είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Οι δικαιούχοι:

Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Διευκρινίζεται πως η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως είναι, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, αλλά και αν πρόκειται για οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν «Αίτηση Χρηματοδότησης», μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος και σε περίπτωση έγκρισης, ο δικαιούχος προχωράει στην έκδοση των επιταγών, τις οποίες θα λάβει και μέσω SMS.

Νέα τροποποίηση ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» .

Η 3η παράγραφος της υποενότητας «Περίοδος αγορών – καταληκτική προθεσμία αγορών» της ενότητας 8 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίσταται ως εξής: «Σε κάθε περίπτωση, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενους στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και τριάντα (30) ημέρες από την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας αγορών με χρήση επιταγών.»
To Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο οι ακόλουθες κατηγορίες συσκευών:

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.
Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article