19.2 C
Athens
8 May - 2024

Βρετανία: Το Brexit αύξησε το ενεργειακό κόστος έως 1,1 δισ. λίρες

Must read

Το Brexit αύξησε το ενεργειακό κόστος του Ηνωμένου Βασιλείου έως και 1,1 δισεκατομμύρια λίρες το 2022, γράφει το Bloomberg. Οι υψηλότερες τιμές στην αγορά άνθρακα οδήγησαν σε υπερβολικές πληρωμές και η αβεβαιότητα ως προς το κόστος απειλεί τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με ανάλυση της Bloomberg Economics, τον περασμένοπ Φεβρουάριο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συρρικνωθεί κατά 4% εξαιτίας του Brexit.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι Βρετανοί καταναλωτές ξόδεψαν πέρυσι έως και 1,1 δισεκατομμύριο λίρες (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) περισσότερο για ηλεκτρική ενέργεια και αγαθά μετά την απώλεια της πρόσβασης στις εσωτερικές αγορές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση του εμπορικού οργανισμού EnergyUK, η οποία έδειξε ότι οι υψηλότερες τιμές άνθρακα στην αγορά εμπορίας εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβάρυναν τους καταναλωτές με επιπλέον 700 εκατομμύρια λίρες το 2022. Οι λογαριασμοί αυξήθηκαν επίσης κατά 370 εκατομμύρια λίρες λόγω των ρυθμίσεων εμπορικών συναλλαγών μετά το Brexit, οι οποίες σημαίνουν ότι η ενέργεια των διασυνδέσεων αγοράζεται και πωλείται λιγότερο αποτελεσματικά.

Τα βρετανικά νοικοκυριά πληρώνουν τιμές ρεκόρ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις ετών ότι το ενεργειακό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει λιγότερο ρευστό, πιο πολύπλοκο και πιο ακριβό μετά το Brexit.

Τα βρετανικά νοικοκυριά πληρώνουν σήμερα τιμές ρεκόρ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ακόμη και με δισεκατομμύρια λίρες σε κρατικές επιδοτήσεις.

Οι νέες ρυθμίσεις – που ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2021 – είναι συνέπεια της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την εσωτερική αγορά ενέργειας της ΕΕ. Το ισχύον καθεστώς μπορεί επίσης να βλάψει τη μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στο καθαρό μηδενικό κόστος, επειδή προσθέτει αβεβαιότητα κόστους στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τη χωρητικότητα των διασυνδέσεων έως το 2030

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένων των σχεδίων για νέες διασυνδέσεις πολλαπλών χρήσεων, οι οποίες αναπτύσσονται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και κοντινών χωρών της ΕΕ και συνδέονται μέσω υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τη χωρητικότητα των διασυνδέσεων μέχρι το 2030 και πρόσφατα επιβεβαίωσε τα σχέδια για το καλώδιο LionLink με τις Κάτω Χώρες.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article