25.2 C
Athens
8 May - 2024

Bloomberg: Η ελληνική οικονομία καλπάζει, αλλά οι ψηφοφόροι ζυγίζουν το κόστος της ψήφου

Must read

Η ανάκαμψη της Ελλάδας από τα “βάθη” της οικονομικής κρίσης είναι ορατή σε κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, η πρόκληση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εν όψει της σκληρής εκλογικής μάχης την Κυριακή, είναι να πείσει τους Έλληνες ότι δεν έχουν μείνει πίσω σε αυτό το ταξίδι που ο ίδιος περιγράφει ως μετάβαση από την “παλιά Ελλάδα” στη νέα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η ανάκαμψη της οικονομία έχει βάλει τη χώρα σε καλό δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια. Το ΑΕΠ βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το 2010, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε, γεγονός που οδήγησε σε απώλεια του 1/5 του ΑΕΠ της. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το υψηλό του 28%. Τα capital controls έχουν αρθεί εδώ και τρία και πλέον χρόνια, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Ωστόσο, το βάρος αυτής της ανάκαμψης εξακολουθεί να βαραίνει τους ψηφοφόρους που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα όπως και η υπόλοιπη ήπειρος. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και η κρίση του κόστους ζωής που τροφοδοτείται από τις τιμές των τροφίμων και τους λογαριασμούς της ενέργειας έχει υπέρμετρο αντίκτυπο στο εισόδημα των νοικοκυριών που είχε ήδη συμπιεστεί μετά από χρόνια λιτότητας.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία έναντι του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επί θητείας του αντιστάθηκε στην εφαρμογή των μέτρων που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας, πριν τελικά υποχωρήσει και προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα ωστόσο, καθιστά πολύ πιθανή τη διενέργεια νέων εκλογών το καλοκαίρι.

Παρότι, δε, οι ελληνικές εκλογές δεν αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή της παγκόσμιας γνώμης, έχουν ένα σημαντικό διακύβευμα: εάν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια νέα περίοδο πολιτικού δράματος και να διατηρήσει την πορεία που βελτίωσε τη διεθνή θέση της και επανέφερε τη χώρα στα ραντάρ των επενδυτών.

“Το κυριότερο για τους ξένους είναι η Ελλάδα να μην ξαναγίνει πεδίο κρίσης”, σημειώνει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην Αθήνα. “Με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό χρέος της και να διατηρήσει αρκετά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβλέπει το επόμενο στάδιο του μετασχηματισμού της Ελλάδας, αν και η προσπάθειά του επισκιάστηκε από την τραγωδία των Τεμπών και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων όπου εμπλέκεται η κυβέρνησή του.

Το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με αυτό των ομολόγων της Γερμανίας μειώθηκε κατά περίπου 1/3 πέρυσι, και σήμερα διαπραγματεύονται με παρόμοια απόδοση με τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία κατέχουν επενδυτική βαθμίδα.

Το χρέος της Ελλάδας, ωστόσο, παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ενώ η χώρα έχει δρόμο ακόμη να διανύσει έως ότου αναπληρώσει τη χαμένη εποχή της κρίσης χρέους.

Το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τα 223 δισ. ευρώ φέτος, περίπου όσο ήταν το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ύψους 21.200 ευρώ είναι περίπου 29% χαμηλότερο από αυτό στην Τσεχία, μια χώρα με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού στο λιγότερο εύπορο πρώην Ανατολικό Μπλοκ της Ευρώπης. Πριν από την κρίση, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν περίπου 37% υψηλότερο από αυτό των Τσέχων.

Ωστόσο, όπως πάντα, οι βασικοί διεκδικητές της εξουσίας προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι ο καθένας εξ αυτών έχει το καλύτερο σχέδιο για τη μελλοντική Ελλάδα.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν εστιάσει κυρίως στο είσόδημα των Ελλήνων. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ τον μήνα από 780 ευρώ σήμερα μέσα στην επόμενη τετραετία, ενώ ο αντίπαλός του έχει δεσμευτεί να τον ανεβάσει στα 880 ευρώ τις πρώτες 50 ημέρες που θα βρίσκεταισ την εξουσία. Το 2010, πριν την οικονομική κρίση, ήταν 740 ευρώ.

“Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε σε ένα παρελθόν που νομίζω ότι θέλουμε να ξεχάσουμε”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 10 Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη μεριά του, τόνισε ότι οι ανισότητες σημαίνουν ότι ολόκληρα κλιμάκια της κοινωνίας καταστρέφονται. “Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη”, απάντησε.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article