18.7 C
Athens
16 May - 2024

Αντέχει το χρηματιστήριο Αθηνών τις κινήσεις διόρθωσης – Εδραιώνει τα κεκτημένα

Must read

Κόντρα στις πρωινές προσπάθειες διόρθωσης κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή βάση στη χθεσινή συνεδρίαση, καταφέρνει να εδραιώσει την παρουσία του πάνω από τις 1.200 μονάδες και τα υψηλά 9 ετών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,08% στις 1.214,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 110 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.992,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,72% στις 1.008,42 μονάδες.

Ο “θόρυβος” των εισερχομένων

Τα κεφάλαια που συνωστίστηκαν από χτες στη Λ. Αθηνών δείχνουν ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τις αγορές τους, τροφοδοτώντας την άνοδο σε επίπεδα που το ΧΑ δεν είχε δει από το καλοκαίρι του 2014, διαψεύδοντας μάλιστα στην αρχική εικόνα της διόρθωσης και ενθυλάκωσης κερδών που παρουσίασε το ελληνικό ταμπλό. Και όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το ιδανικό για να ανακατέψει την αγορά και να φέρει νέο χρήμα που δίνει τη συνέχιση της κίνησης.

Ακόμα και τεχνικά να το δούμε ο RSI, από μόνος του, όσο είναι πάνω από το 70, η τάση είναι επιθετική. Συνήθως ακόμα και κάτω από το 70 να πέσει, η τάση της αγοράς αφήνει τα περιθώρια για έξοδο σε καλές τιμές (για όποιον χρησιμοποιεί τους ταλαντωτές). Διαγραμματικά, η επόμενη αντίσταση και κοντινός στόχος είναι οι 1.260 μονάδες, ενώ όσο κλείνει πάνω από τις 1.180 μονάδες η τάση είναι επιθετική με τον γενικό δείκτη να καταφέρνει να μην αφήσει χάσμα.

Αναφορικά με τη διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο εμβαδό του ταμπλό, ο κ. Ζαχαράκης εξηγεί ότι οι θεσμικοί όταν μπαίνουν στην αγορά θα μπουν σε τίτλους της μεγάλης και επιλεκτικά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η μικρή κεφαλαιοποίηση αγοράζεται από τους εγχώριους επενδυτές και συνήθως σε δεύτερο χρόνο αφού έχει κάνει μία σοβαρή κίνηση η αγορά. Η ρευστότητα από πωλήσεις μεγάλων πηγαίνουν στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει κέρδη 4,68%, με τις Πειραιώς, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 3%. Στο +2,20% είναι η Eurobank, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Quest, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Autohellas, Motor Oil, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις Λάμδα, Μυτιληναίο και Jumbo να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Aegean, Εθνική και Τιτάν, με τον Σαράντη και τον Ελλάκτωρ να είναι στο -1,6%.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article