20.7 C
Athens
2 May - 2024

Προσγειώθηκαν σε χαμηλό διετίας οι τιμές του φυσικού αερίου

Must read

Έως και τα 23,5 ευρώ η μεγαβατώρα έπεσε χθες ενδοσυνεδριακά η τιμή του φυσικού αερίου, καταγράφοντας νέο χαμηλό τελευταίων 24 μηνών. Για την ακρίβεια η τελευταία φορά που είχαμε ξανά τιμές στα τρέχοντα επίπεδα των 24 έως 25 ευρώ η μεγαβατώρα ήταν το Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή προτού ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και εκτιναχθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

Υπενθυμίζεται ότι στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο Αύγουστο, η τιμή του φυσικού αερίου είχε εκτιναχθεί στα 306,8 ευρώ η μεγαβατώρα, εξέλιξη που προκάλεσε και τη συνακόλουθη εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία γενικά.

Για την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου σημαντικό ρόλο έχει παίξει η διαρκώς μειούμενη ζήτηση ενέργειας κυρίως εξαιτίας του ρεκόρ της παραγωγής των ΑΠΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή και σε επίπεδο προσφοράς, οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG έχουν αντικαταστήσει το σύνολο των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία. Και βέβαια σημαντικό ρόλο έχει παίξει και ο ήπιος φετινός χειμώνας που είχε ως αποτέλεσμα να μη σπαταληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων αερίου που είχε αποθηκευτεί στις αποθήκες αερίου της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό 68% όταν ο μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών δεν υπερβαίνει το 50%. Στη Γερμανία το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο και φτάνει στο 73%.

Σε κάθε περίπτωση οι τιμές του αερίου συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς θα μπορούσαν να πέσουν ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ η μεγαβατώρα σε περίπτωση που η Κίνα περιορίσει περαιτέρω τις εισαγωγές LNG μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό με την Ευρώπη για τη διασφάλιση ποσοτήτων του καυσίμου στη διεθνή αγορά.

 

Πηγή: capital.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article