23 C
Athens
21 May - 2024

Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές στη σκιά της ανόδου των επιτοκίων

Must read

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές επαναξιολογούν τους κινδύνους από τον πληθωρισμό και τις πιθανότητες για νέες αυξήσεις των επιτοκίων μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Τράπεζας του Καναδά να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο.

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά επέστρεψε χθες στις αυξήσεις των επιτοκίων, οδηγώντας το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 22 ετών στο 4,75%. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας αιφνιδίασε τις αγορές και επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η νομισματική σύσφιξη να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ) προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι “η επιμονή του πληθωρισμού αποτελεί βασικό καθοδικό κίνδυνο” και κάλεσε τις κεντρικές τράπεζας να παραμείνουν περιοριστικές ή και να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια τους εάν χρειαστεί.

Η Federal Reserve συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν η τράπεζα να κρατήσει στάση αναμονής, διατηρώντας αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να καταλήξει σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

Στο ταμπλό τώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 χάνει 0,2% στις 459,81 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,2% στις 15.928,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει επίσης 0,2% στις 7.189,20 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με μικρά κέρδη 0,1% στις 7.632,29 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ σημειώνει οριακά κέρδη 0,05%, ενώ ο ισπανικός IBEX κερδίζει 0,1%.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article