14.4 C
Athens
19 April - 2024

Μετρώντας την ρύπανση με…. smartphones

Must read

Να που τα smartphones μπορεί να έχουν και  άλλη χρήση εκτός από την επικοινωνία.

Μια εφαρμογή, η λεγόμενη ISPEΧ, η οποία θα λάβει σάρκα και οστά από 1 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου θα επιτρέψει στους πολίτες της Αθήνας, της Βαρκελώνης, του Βελιγραδίου, του Βερολίνου, της Κοπεγχάγης, του Λονδίνου, του Μάντσεστερ, του Μιλάνου και της Ρώμης να μπορούν να συμμετάσχουν στο έργο με τα smartphones τους μέσω της εφαρμογής iSPEX ώστε να βοηθήσουν την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις τους.

Η ΙSPEX διανέμει μικρές συσκευές που μπορούν να συνδεθούν σε κάθε συμβατικό smartphone, μετατρέποντάς το σε έναν οπτικό αισθητήρα.

Αυτοί οι αποκαλούμενοι «φασματοπολικογράφοι», σε συνδυασμό με την κάμερα του κινητού, αισθητήρες, και υπολογιστικές και επικοινωνιακές δυνατότητες του τηλεφώνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση μικροσκοπικών σωματιδίων στον αέρα γύρω από τη συσκευή.

Οι αισθητήρες μπορούν να διακρίνουν μεταξύ σωματιδίων φυσικής προέλευσης που προέρχονται από θαλασσινό αλάτι, δασικές πυρκαγιές και εκρήξεις ηφαιστείων, και ανθρωπογενή σωματίδια αιθάλης που παράγονται από κινητήρες εσωτερικής καύσης και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η εφαρμογή iSPEX καλεί τους συμμετέχοντες να σαρώσουν τον ουρανό χωρίς σύννεφα, ενώ η ενσωματωμένη κάμερα του τηλεφώνου παίρνει φωτογραφίες. Κάθε εικόνα που λαμβάνεται μέσω της εφαρμογής περιέχει πληροφορίες τόσο για το φάσμα όσο και για τη γραμμική πόλωση του ηλιακού φωτός.

Οι μετρήσεις που λαμβάνονται παρέχουν μοναδικές πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες των σωματιδίων στον αέρα, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας των σωματιδίων, της κατανομής μεγέθους και του τύπου τους.

Οι ιθύνοντες του έργου ελπίζουν πως τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα βελτιώσουν την κατανόηση της κατανομής των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με τα συμβατικά δίκτυα μέτρησης της ρύπανσης.

Το έργο iSPEX ξεκίνησε στην Ολλανδία το 2013 με τρεις ημέρες εθνικών μετρήσεων, κατά τις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article