22.3 C
Athens
12 May - 2024

Wall Street: Σε υψηλό για το 2023 έκλεισε ο S&P 500 – Κέρδη και για Dow, Nasdaq

Must read

Με θετικά πρόσημα, παρά τις αρχικές εναλλαγές, κινήθηκαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους στον επόμενο καταλύτη για τις εξελίξεις στην αγορά, βασικά τα επικείμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις αποφάσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική, με τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας να ενισχύουν την άποψη ότι θα υπάρξει έστω και προσωρινή “παύση” στις αυξήσεις επιτοκίων.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 168,59 μονάδες ή 0,50%, στις 33.833,61 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 25,98 μονάδες ή 0,61%, στις 4.293,50 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 133,63 μονάδες ή 1,02%, στις 13.238,52 μονάδες. Για τον ευρύτερο δείκτη, πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμό του μέσα στο 2023.

Η μετοχή της GameStop υπέστη πλήγμα άνω του 18% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας λιανικών πωλήσεων video game ότι απομακρύνει τον CEO της, Matthew Furlong. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο Ryan Cohen αναλαμβάνει εκτελεστικός πρόεδρος του Δ.Σ. της.

Η Amazon ηγήθηκε της ανοδικής κίνησης των τεχνολογικών μετοχών, μετά από τα bullish σχόλια αναλυτών για τη μετοχή της, κερδίζοντας 2,5%.

Ο S&P 500 βρίσκεται πια σε απόσταση βολής από το ψυχολογικό όριο των 4.300 μονάδων. Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά του από τα τέλη Αυγούστου του 2022, ενώ έχει ενισχυθεί κατά περίπου 7% τους τελευταίους τρεις μήνες.

“Βρισκόμαστε σε ένα ιδιότυπο κενό νέων: η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων έχει τελειώσει, το ζήτημα με το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους των ΗΠΑ λύθηκε, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της Fed και των αποφάσεών της την ερχόμενη εβδομάδα”, αναφέρει η Barbara Doran, CEO στην BD8 Capital Partners. “Αναμένεται ευρέως ότι οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θα προχωρήσουν σε παύση της αύξησης επιτοκίων, ωστόσο εκείνο που θα έχει μεγάλη σημασία θα είναι το guidance και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά και του αντίστοιχου για τις τιμές παραγωγού”.

Οι επενδυτές πράγματι φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), που αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση της επιτροπής που χειρίζεται τη νομισματική πολιτική στις 13-14 Ιουνίου.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει καθοδική τάση, μολονότι παραμένει υψηλότερα του στόχου των κεντρικών τραπεζιτών για 2%.

Τα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ έδειξαν εκτίναξη στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2021, υποδηλώνοντας πιθανότατα μια έστω και ήπια χαλάρωση της ισχύος της αγοράς εργασίας, που αποτελεί και στόχο της Fed προκειμένου να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.

Τα στοιχήματα τοποθετούν την πιθανότητα “παύσης” από πλευράς της Fed στην αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση κοντά στο 72,5%, σύμφωνα με το FedWatch Tool.

Ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird, σημείωσε ότι η Fed “ίσως να νιώσει λίγο πιο άνετα να κάνει μία παύση τον Ιούνιο, προκειμένου να έχει λυμένα τα χέρια της για τον Ιούλιο, αλλά και την επόμενη περίοδο”.

Ωστόσο, ο Mayfield υπογράμμισε ότι μια παύση τον Ιούνιο κάθε άλλο παρά θα καταστήσει σίγουρο ότι η νομισματική σύσφιξη έχει λήξει. Χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα της Bank of Canada, που μετά από μια παύση συνέχισε την αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι αυτή η κίνηση “ίσως να φωτίζει κάπως το πώς θα μπορούσε να κινηθεί η Fed”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 17 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Boeing, Salesforce, Intel, ενώ των απωλειών εκείνες των Dow Inc., Visa, Nike.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article