17.9 C
Athens
29 April - 2024

Ταμειακές μηχανές και POS γίνονται ένα από τέλος Ιουνίου

Must read

Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ έχουν χρονικό περιθώριο έως τα τέλη Ιουλίου για να «παντρέψουν» ταμειακές – POS. Παράλληλα έρχονται και 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί νέας γενιάς κυρίως στην εστίαση ενώ από το Οκτώβριο σε όλη την αγορά καμία απόδειξη από POS δεν θα εκδίδεται χωριστά από την ταμειακή. Οι πληρωμές με κάρτα θα πραγματοποιούνται μόνο όταν η απόδειξη εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για να μπει τέλος στα κόλπα με τις αποδείξεις βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς ο χρόνος τρέχει για τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS. Με το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα κλείσουν παράθυρα φοροδιαφυγής καθώς, όπως έχουν δείξει οι φορο-έλεγχοι, επιχειρήσεις αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων ακόμη κι αν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS ή αλλοιώνουν εκ των υστέρων τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν εκδώσει ή ακόμη και «εξαφανίζουν» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεις που έχουν δώσει στους πελάτες τους.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέπει τα εξής:

1. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Με το νέο σύστημα η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ. Οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.

2. Νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ έχουν διαπιστωθεί και παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών. Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο και θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

3. «Έξυπνοι» ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στην εστίαση. Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Το κόστος για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και συνολικά ανέρχεται σε 165 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article