20.7 C
Athens
29 April - 2024

Morgan Stanley: Oι τέσσερις λόγοι που η Ελλάδα παραμένει κορυφαία επιλογή

Must read

Ο δείκτης MSCI Greece είναι o πρωταθλητής στις αποδόσεις φέτος με +35%, ανάμεσα σε όλες τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, αναλύει η Morgan Stanley. Το πλέον θετικό, ωστόσο, είναι ότι τα στοιχεία που εξετάζει δείχνουν ότι τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου είναι σημαντικά. Στην ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, κυρίαρχο στοιχείο είναι η επενδυτική βαθμίδα. «Μια μείωση στο κόστος κεφαλαίου των ελληνικών (CoE) από το 11,7% που είναι σήμερα σε επίπεδα κοντά στο 9,4%, θα σήμαινε, μια δυνητική ανοδική τάση +32%. Μπορεί αυτό είναι μόνο μια θεωρητική άσκηση, παρέχει όμως το μέγεθος μιας πιθανής επαναξιολόγησης των ελληνικών μετοχών, βραχυπρόθεσμα», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος.

«Η Ελλάδα παραμένει η προτιμώμενη αγορά μας στην Ευρώπη (σύσταση overweight) και συνεχίζουμε να προτιμούμε τις ελληνικές τράπεζες ως τον καλύτερο τρόπο για να έχουμε έκθεση στα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη, σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία τους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους ποιότητας ενεργητικού μετά την εξυγίανση των ισολογισμών μετά τον τελευταίο καθοδικό κύκλο. Έχουμε την Eurobank ως ένα από τα προτιμώμενα ονόματά μας, και αποτελεί μέρος της λίστας εστίασης στην περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής (EEMEA)», συνεχίζει ο οίκος.

H Morgan Stanley υπογραμμίζει 4 λόγους που πιστεύει ότι οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν υπεραποδίδουν:

i. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, με την οικονομολόγο Chiara Zangarelli να αναμένει σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη για το 2023 και το 2024, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ για φέτος να είναι 2,5% και το 2024 2,2%. Η σφιχτή νομισματική πολιτική είναι πιθανό να επιβαρύνει την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του προγράμματος ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ) και από την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων σε επίπεδο ρεκόρ. Στην πολιτική πλευρά, αν η Νέα Δημοκρατία εμφανίσει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, αυτό θα σήμαινε ότι θα κέρδιζε 180 έδρες στο κοινοβούλιο και τη δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης πλειοψηφίας.

ii. Η Ελλάδα είναι σε μια σαφή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα και η μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στην πορεία προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του RRF. H οικονομολόγος της τράπεζας υποστηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τρεις οργανισμούς το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, αλλά υπάρχει κίνδυνος αναβάθμισης νωρίτερα, αν η ανάπτυξη εκπλήξει και η δημοσιονομική εξυγίανση να γίνει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι προβλέπει η τράπεζα. Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες μπορεί να στηρίξει την τρέχουσα δυναμική των ελληνικών μετοχών, καθώς οι αγορές μετοχών τείνουν να ξεκινούν να κινούνται ανοδικά περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αξιολόγηση.

iii. Η θετική δυναμική των κερδών, ιδίως για τις τράπεζες, συνεχίζεται. Ο δείκτης MSCI Greece είναι η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αγορών αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών, με αρωγό τις θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή. Η Morgan Stanley βλέπει περαιτέρω αναβαθμίσεις για το 2023 και το 2024, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

iv. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές σε απόλυτους και σχετικούς όρους, με τα discounts να παραμένουν. Η αγορά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με υψηλό discount σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη. Σε σχετική βάση, τα discount του MSCI Greece έναντι των αναδυόμενων αγορών και της Ευρώπης παραμένουν υψηλά της τάξεως του -28% και -31% σε όρους αποτίμησης P/E των επόμενων 12 μηνών.

Πηγή: newmoney.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article