19.8 C
Athens
4 May - 2024

Eurostat: Σταθερά πτωτικά ο πληθωρισμός – Στο 4,1% στην Ελλάδα, στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Must read

Σε σταθερή αποκλιμάκωση βρίσκεται ο πληθωρισμός σε Ευρωζώνη και Ελλάδα σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα της Eurostat για τον μήνα Μάιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 4,1% έναντι 4,5% τον Απρίλιο και 5,4% τον Μάρτιο.

Πριν λίγες ημέρες, τα αντίστοιχα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ -σε μη εναρμονισμένο επίπεδο- είχαν καταδείξει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας υποχώρησε στο 2,8% τον Μάιο.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο.

Σε μηνιαία βάση, ο σχετικός δείκτης έμεινε αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, ενώ ανήλθε στο +0,5% στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο το Λουξεμβούργο (2%), η Ισπανία (2,9%), η Δανία (2,9%) και η Κύπρος (3,6%).

Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Λετονία (12,3%), στην Εσθονία (11,2%) και στη Λιθουανία (10,7%), δηλαδή τρεις χώρες που γειτνιάζουν γεωγραφικά με τις εμπόλεμες Ουκρανία – Ρωσία.

Στη Γερμανία, δε, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,3%, στη Γαλλία στο 6% και στην Ιταλία στο 8%.

Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat επέρχεται στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια, προχωρώντας σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με στόχο την πλήρη αναχαίτιση του φαινομένου.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Φρανκφούρτης, Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να προαναγγείλει και νέα παρέμβαση τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα οι αναλυτές ήδη να προεξοφλούν ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 4,25% (από 4% σήμερα) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% (από 3,5% σήμερα).

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article