20.6 C
Athens
28 April - 2024

Απώλειες στη Wall Street εν αναμονή της ομιλίας Πάουλ στο Κογκρέσο

Must read

Υποχώρησαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει της ομιλίας του διοικητή της Federal Reserve αύριο στο Κογκρέσο και μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι που οδήγησε τον δείκτη S&P 500 σε πέντε διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται για τη διήμερη κατάθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο για τη νομισματική πολιτική και την οικονομία. Ο διοικητής της Fed θα μιλήσει αύριο σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και την Πέμπτη στη Γερουσία, δίνοντας την ευκαιρία στους επενδυτές να αναζητήσουν νέα στοιχεία για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έκανε στην τελευταία της συνεδρίαση μια παύση στη σύσφιξη της πολιτικής της, κρατώντας αμετάβλητα τα επιτόκια της, ωστόσο άφησε ανοικτή την πόρτα και σε νέες αυξήσεις στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Την επενδυτική ψυχολογία επιβάρυνε σήμερα και η κατώτερη των προσδοκιών μείωση των επιτοκίων από την κεντρικής τράπεζας της Κίνας για την τόνωση της δεύτερη μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε κατά 10 μονάδες βάσης τα επιτόκια χορηγήσεων ενός και πέντε ετών, σε συνέχεια της κίνησης της την προηγούμενη εβδομάδα να μειώσει τα επιτόκια της σε μια διευκόλυνση βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας δεν έπεισε τις αγορές που ήλπιζαν σε μια περισσότερο τολμηρή κίνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Societe Generale, η προσδοκία ήταν για μείωση κατά 15 μ.β. στο πενταετές επιτόκιο. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε σήμερα 1,5%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό τώρα ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 245,25 μονάδες ή -0,72% και έκλεισε στις 34.053,87 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 20,88 μονάδες ή -0,47% στις 4.388,71 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 22,28 μονάδες ή -0,16% και υποχώρησε στις 13.667,29 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις πέντε έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Salesforce με άλμα 5,21 δολ. ή 2,46% και κλείσιμο στα 216,97 δολ. και ακολούθησαν UnitedHealth Group με άνοδο 2,38% στα 469,39 δολ. και Merck & Co με κέρδη 0,83% στα 110,23 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (-3,77%), η Nike (-3,57%) και η Boeing (-3,46%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Alibaba Group Holding κατρακύλησε 4,5% μετά την ανακοίνωση του κινεζικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου ότι ο Daniel Zhang θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου και CEO και θα αναλάβει επικεφαλής των δραστηριοτήτων στο cloud business που σύντομα αναμένεται να μεταπηδήσουν σε ξεχωριστή οντότητα.

Οι μετοχές της Virgin Galactic Holdings στο μεταξύ σημείωσαν ένα εντυπωσιακό άλμα 27% συνεχίζοντας το ράλι τους από την προηγούμενη εβδομάδα. Η εταιρεία διαστημικών ταξιδιών ετοιμάζεται για την πρώτη της εμπορική πτήση αργότερα αυτό τον μήνα.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν άλμα στις ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς οι κατασκευαστές ενισχύουν τη δραστηριότητά τους προκειμένου να καλύψουν την έντονη ζήτηση.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών ανήλθαν τον προηγούμενο μήνα στο 1,63 εκατομμύρια, σε εποχικά προσαρμοσμένη ετήσια βάση, έναντι 1,34 εκατομμυρίων τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ελαφρά υποχώρηση της τάξης του 0,8%. Οι αριθμοί είναι εποχικά προσαρμοσμένοι.

Σημαντική άνοδο εμφάνισαν και οι οικοδομικές άδειες, που αποτελούν ένδειξη της εξέλιξης κατασκευής κατοικιών στο μέλλον, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,2% τον Μάιο και ανήλθαν στο 1,49 εκατομμύρια άδειες.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article