18.8 C
Athens
28 April - 2024

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στις ΗΠΑ για να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς

Must read

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ξεκίνησε εχθές επίσκεψη στις ΗΠΑ στη διάρκεια της οποίας πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με στόχο να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς σε μια περίοδο που η Ουάσινγκτον ανταγωνίζεται με το Πεκίνο στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

Ο ηγέτης της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον και την Πέμπτη θα παρατεθεί προς τιμή του επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο. Αυτή είναι μόλις η τρίτη φορά που ο Μπάιντεν καλεί σε επίσημο δείπνο ξένο ηγέτη.

Το ταξίδι του Μόντι, το οποίο το Νέο Δελχί έχει παρουσιάσει ως μια «ιστορική» ευκαιρία να «επεκταθούν και να ενισχυθούν» οι ινδοαμερικανικές σχέσεις, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο Ινδός πρωθυπουργός δέχεται επικρίσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά τις επικρίσεις αυτές, οι Δυτικοί επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις με τον Μόντι και η επίσκεψη αυτή θεωρείται από τις ΗΠΑ ευκαιρία να ενισχυθούν οι διμερείς εμπορικοί, τεχνολογικοί και στρατιωτικοί δεσμοί με την Ινδία, έναν πιθανό εταίρο στην Ασία, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν την περιφερειακή επιρροή της Κίνας.

Σύμφωνα με αναλυτές, μετά τη συνάντηση Μόντι- Μπάιντεν αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στους τομείς της άμυνας, της καθαρής ενέργειας και των στρατηγικών τεχνολογιών.

«Ανερχόμενη δύναμη»

Για τον Ασόκ Μαλίκ του ινδικού think tank The Asia Group, οι σχέσεις μεταξύ του Νέου Δελχί και της Ουάσινγκτον χαρακτηρίζονται από «ρεαλισμό» και από «πολύ ισχυρούς» οικονομικούς δεσμούς.

Η Ινδία είναι μια «ανερχόμενη δύναμη» στην Ασία, όπου «η Κίνα εμφανίζεται ασυνήθιστα ολοένα και πιο σίγουρη για τον εαυτό της», εκτίμησε ο Μαλίκ.

Στις αρχές Ιουνίου οι ΗΠΑ και η Ινδία συμφώνησαν σε έναν νέο οδικό χάρτη συνεργασίας στον στρατιωτικοβιομηχανικό τομέα, με αφορμή την επίσκεψη στο Νέο Δελχί του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Η προσέγγιση με την Ουάσινγκτον γίνεται σε μια περίοδο που η Ινδία επιθυμεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία στον στρατιωτικό τομέα, διευρύνοντας τις πηγές εισαγωγής εξοπλισμού και ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή.

Εξάλλου έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας με την Κίνα στο Θιβέτ και στην ινδική επαρχία Λαντάκ το 2020, το Νέο Δελχί ενίσχυσε τους δεσμούς του με την Ουάσινγκτον και τα άλλα μέλη της Quad — μια άτυπη συμμαχία στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Αν και μια προσέγγιση με την Ινδία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να ανταγωνιστούν την ηγετική θέση της Κίνας σε ό,τι αφορά τις αλυσίδες ανεφοδιασμού, οι σχέσεις του Νέου Δελχί με τη Μόσχα ενδέχεται να περιπλέξουν τις συζητήσεις.

Μακροχρόνιος σύμμαχος της Ρωσίας, η Ινδία έχει ζητήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.

Ο Μόντι θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ενώ θα παραστεί σε επίδειξη γιόγκα αύριο Τετάρτη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα θα συναντηθεί με επικεφαλής αμερικανικών εταιρειών, τους οποίους επιθυμεί να πείσει να επενδύσουν στη χώρα του.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article