16.6 C
Athens
28 April - 2024

Ανατροπή στη Wall Street και τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί

Must read

Το τριήμερο πτωτικό σερί τους έσπασαν δύο εκ των τριών βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να δίνει ανοδικό τόνο και τους επενδυτές, που αρχικά επιδίδονταν ως επί το πλείστον σε κατοχύρωση κερδών, να δίνουν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης έναν πιο αισιόδοξο τόνο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 4,81 μονάδες ή 0,01%, στις 33.946,71 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 16,20 μονάδες ή 0,37%, στις 4.381,89 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 128,41 μονάδες ή 0,95%, στις 13.630,61.

“Ο Nasdaq πέταξε ψηλότερα σήμερα, ωστόσο χθες είχε υποχωρήσει”, σημείωσε ο Terry Sandven, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην U.S. Bank Wealth Management. “Οι μετοχές μοιάζουν να βρίσκουν σε φάση παύσης. Τα αποτελέσματα του πολέμου μεταξύ “ταύρων” και “αρκούδων” ως στρατοπέδων μοιάζουν ισορροπημένα, γεγονός που αποτυπώνει αβεβαιότητα για το μέλλον και αυξημένη μεταβλητότητα στο εγγύς μέλλον”.

Οι επενδυτές κατευθύνθηκαν σε τεχνολογικές μετοχές οι οποίες είχαν δεχτεί ράπισμα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Η μετοχή της Tesla κατέγραψε άνοδο, μολονότι νωρίτερα υποχωρούσε, αφότου και δεύτερη τράπεζα της Wall Street μέσα στο τελευταίο διήμερο υποβάθμισε την αγαπημένη των μικροεπενδυτών. H Tesla έχει δει την τιμή της μετοχής της να διπλασιάζεται από τις αρχές του έτους.

Ο αναλυτής της Morgan Stanley, Adam Jonas, από καιρό “ταύρος” ως προς την Tesla, αναθεώρησε τη βαθμολογία του την Πέμπτη σε equal από overweight. Η μετοχή, όπως είπε, αντιπροσωπεύει μια “πιο ισορροπημένη ανταμοιβή” μετά το ράλι της.

Η μετοχή της Amazon κέρδισε άνω του 4%, εκείνη της Microsoft 1,8% και εκείνη της Apple άνω του 1%.

Η προμηθεύτρια της Boeing, Spirit AeroSystems, είδε τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 9%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σταμάτησε την παραγωγή στη μονάδα της στο Κάνσας. Η ανακοίνωση ακολούθησε εκείνη για εργατική απεργία, η οποία αρχίζει το Σάββατο. Η μετοχή της Boeing υποχώρησε επίσης κατά άνω του 3%.

Ο S&P 500 κινείται πάντως προς την κατεύθυνση της πρώτης εβδομάδας απωλειών μετά από ένα σερί πέντε εβδομάδων κερδών. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ευρύτερος δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και άνω του ενός έτους.

Την Τετάρτη, αλλά και την Πέμπτη ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Jerome Powell, ανέφερε ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου της χώρας ότι και άλλες αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανές, ρίχνοντας “κρύο νερό” στους επενδυτές που πίστευαν ότι ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής έχει κλείσει ή έστω πλησιάζει στο τέλος του.

“Ο Powell σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει πολύ δρόμο μπροστά της, γεγονός που σημαίνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα σταματήσουν τη σύσφιξη πριν το φθινόπωρο”, αναφέρει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. “Εάν και άλλες κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε άνω των μία-δύο αυξήσεων, αυτό θα κάνει πιο εύκολο το να παραμείνει η Fed σε πνεύμα επιθετικής σύσφιξης”.

Η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, μετά από 10 συναπτές αυξήσεις. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες “έδειξαν” προς την κατεύθυνση τουλάχιστον άλλων δύο αυξήσεων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

“Οι αγορές είναι πιο αδύναμες επειδή, πιστεύω, συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνο η Federal Reserve, αλλά γενικά οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως που δεν έχουν τελειώσει τη δουλειά και είναι εντελώς προσηλωμένες στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, έτοιμες να θυσιάσουν ακόμη και την οικονομική ανάπτυξη για να πετύχουν τον στόχο τους”, τονίζει η Megan Horneman, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην Verdence Capital Advisors.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, στη 13η συναπτή αύξηση εκ μέρους της, μετά τα στοιχεία που έδειξαν πληθωρισμό 8,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση στο Η.Β.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 17 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Merck, Microsoft, Salesforce, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, JP Morgan, IBM.

ΗΠΑ: Σε υψηλό 20 μηνών οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, διευρύνθηκε το έλλειμμα
Σε υψηλό 20 μηνών παρέμεινε ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά στις ΗΠΑ κάτι που μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται μετά την επιθετική νομισματική σύσφιξη από την Federal Reserve.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι συνολικά 264.000 νέες αιτήσεις υποβλήθηκαν για επίδομα ανεργίας σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουνίου, μέγεθος αμετάβλητο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αρχικές αιτήσεις στις 260.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις στο μεταξύ, υποχώρησαν στις 1,759 εκατ. για την εβδομάδα μέχρι τις 10 Ιουνίου από την αναθεωρημένη μέτρηση των 1,772 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για 1,782 εκατ. συνεχιζόμενες αιτήσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε παράλληλα ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από τρία διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 219,3 δισ. δολ. το α’ τρίμηνο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 216,2 δισ. δολ. το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 217,5 δισ. δολ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article