18.2 C
Athens
29 April - 2024

Βαριές απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το μπαράζ των αυξήσεων στα επιτόκια

Must read

Με βαριές απώλειες κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά από ένα μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια χθες από κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης που επανέφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό για την πορεία του πληθωρισμό και την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Στην Ιαπωνία, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας ενδεχομένως να χρειαστεί να προσαρμόσει τις πολιτικές της. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, σκαρφάλωσε στο 3,2% τον Μάιο, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο του 2%, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει κρατήσει το επιτόκιο της στο -0,1% παρά το παγκόσμιο ράλι του πληθωρισμού από το δεύτερο μισό του 2022.

Στο ταμπλό τώρα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 χάνει 1,5% στις 32.773,67 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει βουτιά 1,8%. Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν και σήμερα κλειστές λόγω τοπικής αργίας.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρεί 0,8%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 χάνει 1,3%

Την Πέμπτη, τέσσερις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη προχώρησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων τους συνεχίζοντας την προσπάθεια τους να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Η Τράπεζα της Αγγλίας επέστρεψε μάλιστα στις αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, οδηγώντας το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 15 ετών, ενώ σε αύξηση 50 μονάδων προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας υλοποίησε μια μικρότερη αύξηση κατά 25 μονάδες, ενώ στην Τουρκία η κεντρική τράπεζα τερμάτισε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πραγματοποιώντας αύξηση-ρεκόρ με 650 μονάδες βάσης.

Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε χθες σε ομιλία του σε επιτροπή της Γερουσίας την πεποίθηση του ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως να χρειαστούν και νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article