18.4 C
Athens
7 May - 2024

El Dorado επενδύσεων για τα logistics στην Ελλάδα

Must read

Σημαντικές επενδύσεις συγκεντρώνει ο κλάδος των logistics, δεδομένης της ανάγκης που υφίσταται πλέον για σύγχρονες και όσο το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Η πιο πρόσφατη από αυτές αφορά σε επένδυση από την πλευρά της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο σε εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, τις οποίες έχει μισθώσει ήδη η εταιρεία logistics, Seagull. Εκεί, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Noval πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να δημιουργηθεί αποθήκη με πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED σε βαθμίδα Gold. Την κατασκευή έχει αναλάβει η Μπαλλιάν Τεχνική, ενώ ο φέρων οργανισμός κατασκευάζεται από την εταιρεία προκατασκευών, Ασπροκάτ.

Ιδιαίτερα δραστήρια ήταν η αγορά των logistics κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπου πρωταγωνιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG, με συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται στα 55 δισ. δολάρια. Η HIG απέκτησε το 80% του ομίλου logistics Orphee Beinoglou. Το fund είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον εγχώριο κλάδο υπηρεσιών logistics, δεδομένου ότι έχει επίσης αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στον εξειδικευμένο πάροχο υπηρεσιών logistics Makios Logistics.

Η Trastor ΑΕΕΑΠ στη διάρκεια της ίδιας περιόδου ανακοίνωσε την απόκτηση ενός πιστοποιημένου κατά LEED κέντρου logistics με επιφάνεια 22.234 τ.μ. εντός γης 44.991 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, πλήρως εκμισθωμένο σε εταιρείες 3PL έναντι 9,65 εκατ. ευρώ. Η αυξημένη ζήτηση για ποιοτικά έργα που αντιστοιχούν σε πιο απαιτητικά επαγγελματικά κριτήρια, συνεχίζει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων έργων. Αυτή η τάση είναι εμφανής στα κύρια έργα που έχουν ολοκληρωθεί, τα οποία όλα έχουν εξασφαλίσει ήδη τη μίσθωσή τους. Δεδομένης της συνεχιζόμενης δραστηριότητας και ανάπτυξης ποιοτικών χώρων, τα ενοίκια χώρων logistics έχουν ανακάμψει, φτάνοντας στα 5 ευρώ/τ.μ./μήνα μετά τη σταθερά πτωτική πορεία που είχαν καταγράψει τα ενοίκια από το 2009 και ύστερα.

Πέρυσι ο τομέας των logistics αποτέλεσε το πιο ισχυρό επενδυτικό προϊόν στην αγορά ακινήτων, καθώς το 2022 επενδύθηκαν 277 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας την αγορά γραφείων, όπου τοποθετήθηκαν 275 εκατ. ευρώ. Το 2021, το αντίστοιχο ποσό που επενδύθηκε στον τομέα των ακινήτων logistics ανήλθε στα 90 εκατ., το 2020 στα 150 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 33 εκατ. ευρώ. Dimand, Premia, Prodea, BriQ, Noval, Trastor, Trade Estates αλλά και funds όπως η HIG έχουν λάβει θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι προς υλοποίηση επενδύσεις σε Θριάσιο Ι και ΙΙ, η αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η μετεγκατάσταση των πρακτορείων μεταφορών από τον Ελαιώνα στη Φυλή.

Κινητήριος δύναμη οι εξαγωγές

Κατά το 1ο τρίμηνο του 2023 η αξία των εξαγωγών έφθασε τα 13,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,8% σε ετήσια βάση και η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 7,38 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2023, αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 4,1%. Για την ελληνική βιομηχανία, όπως αναφέρει σε σχετική έρευνά της η Cushman & Wakefield Proprius, σηματοδοτήθηκε μια σταθερή ανάκαμψη στις συνθήκες λειτουργίας τον Μάρτιο, καθώς επικαλείται στοιχεία PMI® της S&P Global.

Η ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κλάδο προήλθε από τις περαιτέρω επεκτάσεις των βιομηχανιών σε επίπεδο παραγωγής, τις νέες παραγγελίες και την ενίσχυση στην απασχόληση. Οι ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης οδήγησαν στην απότομη αύξηση των νέων πωλήσεων, εν μέσω της εκ νέου αύξησης των νέων παραγγελιών προϊόντων προς εξαγωγή. Σε απάντηση της αυξημένης ζήτησης, ο αριθμός του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2022. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης S&P Global Greece Manufacturing Purchasing Managers’ Index® (PMI®) ανήλθε στο 52,8 τον Μάρτιο του 2023 από 51,7 τον Φεβρουάριο. Η πιο πρόσφατη μέτρηση του δείκτη έδειξε σταθερή βελτίωση στην υγεία του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάιο του 2022.

Δυναμική εξαγωγών και στη Β. Ελλάδα

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 διαμορφώθηκε σε 15,67 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των ελληνικών εξαγωγών επίσης κατέγραψε αύξηση το πρώτο τετράμηνο του 2023 κατά 8,9% σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2022 και διαμορφώθηκαν σε 12,02 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, οι ελληνικές εξαγωγές λειτουργούν ως βασικός πυλώνας της οικονομίας κατάφεραν μόλις στις αρχές του έτους να ξεπεράσουν κατά 12% το ρεκόρ του 2022. Στη Βόρεια Ελλάδα ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών αυξάνεται σταθερά, ενώ τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα της Β. Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με το σήμα “Μacedonia the GReat” μέσω 70 επιχειρήσεων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article