18.6 C
Athens
7 May - 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Αυστηροποίηση των προτύπων για την ποιότητα του αέρα

Must read

Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI) η έκθεση για τη δραστική μείωση της ρύπανσης του αέρα και των δεκάδων χιλιάδων πρόωρων θανάτων που συνεπάγεται, η οποία περιλαμβάνει τροπολογίες του Πέτρου Κόκκαλη, ως εισηγητή της Αριστεράς.

«Ως εισηγητής της Αριστεράς στην αναθεώρηση των οδηγιών της ΕΕ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, φιλοδοξούμε να φέρουμε εκείνες τις αλλαγές που θα μειώσουν τους πρόωρους θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 55% μέχρι το 2030, σε σχέση με το 2005», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Κόκκαλη, στη συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος εγκρίθηκε η Έκθεση με την οποία:

– Ευθυγραμμίζονται τα πρότυπα ποιότητας αέρα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

– Ενισχύεται το δίκτυο των σταθμών παρακολούθησης, με υποχρεωτικότητα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα σε κομβικά σημεία, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομοι.

– Θωρακίζεται το πλαίσιο συμμόρφωσης ώστε τα κράτη μέλη να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση των ρύπων κάτω από τις οριακές τιμές, αλλά και να δρουν ταχύτατα ώστε να περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάρκεια των περιόδων υπερβάσεων, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις στην υγεία.

– Γίνεται ευκολότερη η πρόσβαση των πολιτών και φορέων στη δικαιοσύνη για την αμφισβήτηση διοικητικών πράξεων ή παραλείψεων των αρμόδιων αρχών αναφορικά με την εφαρμογή της οδηγίας.

– Θεσπίζεται το δικαίωμα των πολιτών σε χρηματική αποζημίωση για βλάβες που υφίσταται η υγεία τους λόγω παράβασης των διατάξεων της οδηγίας από τις αρμόδιες αρχές.

– Βελτιώνεται η παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες, όταν η ρύπανση φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα.

«Στην Ευρώπη χτίζουμε συμμαχίες για το κοινό καλό, με γνώμονα την προστασία του πολίτη ακόμα και για τις παραβλέψεις των εθνικών κυβερνήσεων, που είναι ίσως και ο σημαντικότερος λόγος ύπαρξης υπερεθνικών δομών και της ενεργού συμμετοχής μας σε αυτές», είπε καταλήγοντας.

Η έκθεση θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article