18.2 C
Athens
25 April - 2024

Η Shell σταμάτησε τις γεωτρήσεις στην Αλάσκα

Must read

Την παύση των αμφιλεγόμενων γεωτρήσεών της στην Αλάσκα ανοιχτά των ΗΠΑ ανακοίνωσε η Royal Dutch Shell, ύστερα από μια πρώτη σειρά ερευνών της που κρίθηκε απογοητευτική από την πετρελαϊκή εταιρεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οικολόγων όταν έδωσε την έγκρισή του τον Μάιο στην Shell να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην Θάλασσα Τσούκτσι του Αρκτικού Ωκεανού. Έπειτα όμως από δύο μήνες γεωτρήσεων, η Shell έκρινε ότι το αποτέλεσμά τους δεν ήταν επαρκώς ικανοποιητικό ώστε να προωθήσει περαιτέρω τις έρευνες.

Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία διευκρίνισε ότι έφτασε σε βάθος περίπου 2.070 μέτρων στις γεωτρήσεις της ανοιχτά της μικρής πόλης Μπάροου στην Αλάσκα, στο βορειοδυτικότερο άκρο των ΗΠΑ.

«Η Shell συνεχίζει να αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια σημαντική δυναμική εκμετάλλευσης σε αυτήν την λεκάνη», μεγέθους που αντιστοιχεί στο μισό αυτής του Κόλπου του Μεξικού, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, και ότι αυτή η ζώνη θα έχει ξανά στο μέλλον μια στρατηγική σημασία για την Αλάσκα και τις ΗΠΑ, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Ωστόσο το αποτέλεσμα των ερευνών είναι απογοητευτικό για αυτό το τμήμα της λεκάνης» στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες και ως εκ τούτου ο όμιλος θα «σταματήσει οποιαδήποτε νέα εξερεύνηση ανοιχτά της Αλάσκας στο άμεσο μέλλον», επισημαίνει.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article