20.6 C
Athens
28 April - 2024

Bloomberg: «Ο Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να παραδώσει τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα στην ιστορία»

Must read

Τις προτεραιότητες και τους στόχους της νέας κυβέρνησης τονίζει σε άρθρο του το Bloomberg μετά από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει την επιβλητική πλειοψηφία για να παραδώσει τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα στην ιστορία», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.

Στη συνέχεια υπενθυμίζει ότι σε ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια και έθεσε ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του έτους.

Όπως σχολιάζει η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που ανήκει ακόμη στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και η έξοδος από αυτή θα ήταν «μία συμβολική στιγμή, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους την είδαν να υποβαθμίζεται».

«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη στην Αθήνα. «Δεν πρόκειται μόνο για διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».

Ο Μητσοτάκης κέρδισε τον περασμένο μήνα μια ηχηρή πλειοψηφία για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του την εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές . Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσει το χρέος της Ελλάδας ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ. “Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις”, δήλωσε. Τόσο η Moody’s Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.

Οι αποδόσεις της Ελλάδας μειώθηκαν περισσότερο από τις αποδόσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας. Οι επενδυτές προσδοκούν ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα ελληνικά ομόλογα αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο.

“Ήδη διαπραγματευόμαστε σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πέρα από το οικονομικό πρόγραμμα, σκιαγράφησε ένα πολιτικό σχέδιο που επιδιώκει να οικοδομήσει μια νέα συναίνεση στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είδε τον Μητσοτάκη να κρατάει σε απόσταση την ακροδεξιά – η οποία έχει σημειώσει πρόοδο σε όλες τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης – ενώ παράλληλα έδωσε στους αριστερούς αντιπάλους του μια ήττα που έπεισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη έλαβε το 40,6% των ψήφων, δίνοντάς του 158 μέλη στο κοινοβούλιο των 300 εδρών και αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματος μετά από μια θητεία στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πέτυχε αυτό μετατοπίζοντας την παραδοσιακά συντηρητική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε πιο φιλελεύθερες θέσεις σε θέματα όπως οι νόμοι για ΛΟΑΤΚΙ, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε τα μεταναστευτικά προβλήματα που συνέβαλαν στην τροφοδότηση της υποστήριξης των εξτρεμιστών σε άλλες χώρες.

“Είμαι χαρούμενος γιατί ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της επάρκειας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Οπότε ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Έκανε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας επανεκλογής του, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να έχει ανακάμψει ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το μέγιστο ποσοστό του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξηθεί περισσότερο από 39% φέτος.

Την Τρίτη, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια αυτά. Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στις αρχές του 2024, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Το σχέδιο είναι να προχωρήσει σε μια προσφορά για ένα ποσοστό 30% του αεροδρομίου, με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% των μετοχών αυτών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article