21.7 C
Athens
28 April - 2024

Καύσωνας «Κλέων» Ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο» – «Κόλαση» η Κυριακή – Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Must read

Ο καύσωνας «Κλέων» ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με τα επόμενα 24ωρα να κορυφώνεται και τον  υδράργυρο να αγγίζει τους 43 βαθμούς Κέλσιου

Οι καιρικές συνθήκες θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται από το απόγευμα του Σαββάτου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς θα κατεβαίνουν κάποιες ψυχρές αέριες μάζες που θα ρίξουν τη θερμοκρασία, ωστόσο μέχρι τότε όλοι θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη, αύριο Πέμπτη 13 Ιουλίου ο υδράργυρος θα προσεγγίσει τους 40 βαθμούς στην περιοχή της Θεσσαλίας, της Δυτικής Στερεάς και την Ανατολική Πελοπόννησο. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα κινηθεί γύρω στους 37-39 βαθμούς Κέλσιου.

«Κόλαση» η Κυριακή

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου οι καιρικές συνθήκες θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει έως τους 43 βαθμούς Κέλσιου.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα καταγραφούν στο εσωτερικό της Θεσσαλίας προς το εσωτερικό της Δυτικής Στερεάς, το Αγρίνιο προς την περιοχή της Βοιωτίας, στη λίμνη της Κωπαΐδας και την Αργολίδα, που ο υδράργυρος θα αγγίζει τους 42 βαθμούς Κέλσίου. Στην Αθήνα θα έχουμε 40-41 βαθμούς Κέλσιου.

Αναλυτικά ο καιρός της Πέμπτης

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 13/7 αναμένεται ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, με την θερμοκρασία στην Αττική να φτάσει έως τους 39°C. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι εως 4 μποφόρ. Στη Λάρισα, το Άργος και το Κιλκίς η θερμοκρασία θα «αγγίξει» τους 41°C, ενώ στη Ρόδο θα φτάσει τους 38°C.

Την Παρασκευή το θερμόμετρο θα «σκαρφαλώσει» στους 42°C στην Αθήνα και στις Σέρρες, στην Σπάρτη θα φτάσει τους 44°C, στη Λαμία τους 43°C και στην Πάτρα τους 41°C.

Το Σάββατο η θερμοκρασία ίσως πέσει λίγο στη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο στην υπόλοιπη χωρα θα φτάσει τοπικά τους 42 με 44°C. Ενδεικτικά, στη Σπάρτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 44°C, στην Αθήνα και στις Σέρρες τους 42°C, στη Λαμία τους 43°C και στην Πάτρα τους 41°C.

Απο την Κυριακή και μετά έρχονται πολλά μποφόρ που «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου για τις πυρκαγιές.

Μικρή υποχώρηση του καύσωνα θα σημειωθεί από την Κυριακή 16/7 έως την Τετάρτη 19/7 στα ανατολικά μέρη της χώρας.

Πώς θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο

Το Σάββατο 15 Ιουλίου το θερμό κύμα θα φύγει από τη βόρεια Ελλάδα, και μαζί του θα πέσουν κάπως και οι ακραίες θερμοκρασίες. Ωστόσο, ο υδράργυρος θα παραμείνει στο «κόκκινο» στο ύψος της Θεσσαλίας και πιο Νότια, όπου θα έχουμε 40 -43  βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 16 Ιουλίου τα μελτέμια στο Αιγαία θα κυριαρχήσουν και οι ακραίες θερμοκρασίες θα περιοριστούν δυτικά και στο νοτιοδυτικό Αιγαίο. Ωστόσο, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι αυξημένος.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ οι δήμοι θα διαθέσουν κλιματιζόμενες αίθουσες για τις ευπαθείς ομάδες πολιτών. Οι παραλίες την Τετάρτη ήταν από νωρίς το πρωί γεμάτες κόσμο που αποζητούσε λίγη δροσιά, ενώ στον χώρο της Ακρόπολης στήθηκε στέγαστρο για λίγη σκιά στους τουρίστες, που σχημάτισαν ουρές για να ανέβουν στον ιερό βράχο.

Η απόφαση του υπ. Εργασίας για τηλεργασία και παύση εργασιών στον ιδιωτικό τομέα – Τι θα ισχύσει στο Δημόσιο

Εκδόθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων».

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

  1. Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  2. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Τι θα ισχύσει με το Δημόσιο

Ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Τα παραπάνω τίθενται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα, βάσει της εγκυκλίου που εξέδωσε το Υπουργείο, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου. (Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, Σάββατο 15 Ιουλίου).

Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article