23.9 C
Athens
27 April - 2024

Καύσωνας: Νέα «έκρηξη ζέστης» στα μέσα της εβδομάδας – Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών

Must read

Μια παρένθεση φαίνεται ότι θα είναι το βοριαδάκι που φύσηξε κι έδιωξε τον καύσωνα, καθώς η θερμοκρασία σήμερα έπεσε κάτω από τους 40 βαθμούς. Από την Τετάρτη ο υδράργυρος θα πάρει την ανηφόρα και μάλιστα αυτή τη φορά οι μέρες του καύσωνα φαίνεται ότι θα είναι περισσότερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας.

Η ατμόσφαιρα πάντως ήταν και σήμερα Κυριακή (16/7) αποπνικτική, πολλοί κατέφυγαν στις γύρω παραλίες, άλλοι προτίμησαν τη δροσιά του air Condition. Αέρας και ζέστη πάντως είναι το κατάλληλο προσάναμμα για πυρκαγιές προειδοποιούν οι αρχές.

Έκαναν τις παραλίες… σπίτι τους

Τα δροσερά νερά της θάλασσας ήταν το ιδανικό αντίδοτο για τις υψηλές θερμοκρασίες. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν σε χαλαρούς και ξέγνοιαστους ρυθμούς το μπάνιο τους στις παραλίες όλης της χώρας.

Αν και οι συνθήκες ήταν καλύτερες με την υποχώρηση του καύσωνα και την μικρή πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς κελσίου η ατμόσφαιρά στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν αποπνικτική.

Στον αντίποδα λόγω της αφόρητης ζέστης η Λάρισα και ο Βόλος ερήμωσαν… Άδειοι δρόμοι, μετρημένοι στα δάχτυλα πεζοί και αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους από την ερχόμενη Πέμπτη τα μελτεμάκια θα διαδεχθούν και πάλι οι υψηλές θερμοκρασίες. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι αυτές οι καιρικές συνθήκες ευνοούν σε πολύ υψηλό βαθμό την εκδήλωση πυρκαγιών και ζήτησε από όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ένας ηλικιωμένος εντοπίστηκε από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στη Νάξο και κατέκαψε περίπου 6000 στρέμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε χορτοκοπτικό και πιθανότατα από σπινθήρα ξέσπασε η πυρκαγιά. Ο 85χρονος δεν συνελήφθη ωστόσο θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες, σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους, προειδοποιεί και πάλι το Πυροσβεστικό Σώμα.

Όπως επισημαίνει, μόνο το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 18:00 της 15-07-2023 έως 18:00 της 16-07-2023 εκδηλώθηκαν 46 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο., ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΑ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Από την Πυροσβεστική απευθύνεται παράκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2-4 βαθμούς μέχρι την Τετάρτη, καθώς θα πνέουν ισχυροί άνεμοι και τα μελτέμια θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ, ενώ την Πέμπτη έρχεται νέο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες κατά τόπους μέχρι και 43 βαθμούς κελσίου.

Σημειώνεται ότι και σήμερα οι πολίτες κατέκλυσαν τις παραλίες με τόσο την απόδραση από τον «Κλέωνα».
.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article