23.6 C
Athens
29 April - 2024

Διόδια: Προ των πυλών νέες αυξήσεις – Διαφωνία Υπουργείου με τους παραχωρησιούχους

Must read

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «σημαντική αύξηση των διοδίων», ενώ πηγές των παραχωρησιούχων υπογραμμίζουν πως «εφαρμόζουμε τους νόμους των συμβάσεων παραχώρησης οι οποίοι προβλέπουν την προσαρμογή των διοδίων κάθε χρόνο με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, «η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια», σημειώνει και συνεχίζει: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους «παραχώρησε» ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα.

Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.

Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών», καταλήγει η ίδια η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγές των παραχωρησιούχων «οι συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων που έχουν κυρωθεί με νόμο προβλέπουν κάθε χρόνο την προσαρμογή των διοδίων με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Όπως εξηγούν χαρακτηριστικά, «με βάση αυτήν την πρόβλεψη την περίοδο 2015 – 2023 έγιναν πέντε μειώσεις και τρεις αυξήσεις στα διόδια».

Οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαιώνουν τις συναντήσεις των παραχωρησιούχων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Θυμίζουν δε, πως η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αν και τα διόδια θα έπρεπε να ακολουθήσουν την τιμαριθμική προσαρμογή του Δεκεμβρίου και να εφαρμοστούν τα νέα τέλη από τον Ιανουάριο του 2023 ζήτησε να μη γίνει καμία μεταβολή στις τιμές και να πάνε οι όποιες αποφάσεις για το δεύτερο εξάμηνο. Το αίτημα αυτό είχε διατυπωθεί και για το λόγο πως η χώρα έμπαινε σε προεκλογική περίοδο.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article