22.6 C
Athens
18 May - 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης: Καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων – Όλες οι αλλαγές στο επίδομα

Must read

Με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί γύρω στο 1,5 ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου.

Λίγες ημέρες απομένουν για την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με τους πρατηριούχους να εκτιμούν πως τιμή του θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθώς φέτος δεν θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία.

Στα υψηλά 13 μηνών βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, τόσο σε ότι αφορά την βενζίνη, όσο και το diesel κίνησης, ενώ η τάση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent παραμένει ανοδική και δεν οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να σπάσει εκ νέου το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πλησιάζει η ημερομηνία για την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι η τιμή του θα σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού φέτος δεν θα υπάρχει κρατική επιδότηση στην αντλία.

Έτσι λοιπόν αυξάνονται οι φόβοι ότι θα επιστρέψουν με ένταση οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά, ακόμη και σε προϊόντα που μέχρι στιγμής δεν είχαν αυξηθεί σημαντικά, ενώ αναμένουν οι παράγοντες της αγοράς και νέο κύκλο ανόδου στις τιμές των τροφίμων. Με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Παρατηρητήριο Τιμών σε καμιά περιοχή της χώρας η μέση τιμή δεν είναι κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το πετρέλαιο κίνησης (diesel) που σε όλη την επικράτεια έχει υπερβεί σε μέσα επίπεδα τα 1,8 ευρώ το λίτρο.

Αυξημένο το επίδομα

Αυξημένο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης, καθώς από 3.000 ευρώ ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.
Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά.

Επομένως το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να προσαρμοστεί ως εξής:

  • 29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί
  • 34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά
  • 39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά

Δεν ισχύει η διπλή επιδότηση για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριο τζίρου (80.000 ευρώ ετησίως)

Το κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ (έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024).

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης παραμένει στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, δηλαδή και για όσους πέρυσι έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ., πλην φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος).

Το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article