18.4 C
Athens
3 May - 2024

Πετρέλαιο: Σε στάση αναμονής οι αγορές λόγω πολέμου Χαμάς – Ισραήλ – Φόβοι για διακοπή εφοδιασμού

Must read

Συγκρατημένα πτωτικά κινούνται σήμερα Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά το χθεσινό άλμα πάνω από 4%.

Οι traders παρακολουθούν επιφυλακτικοί τις εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, σταθμίζοντας την πιθανότητα διακοπών εφοδιασμού καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με ερωτηματικά για την εμπλοκή του Ιράν.

Το αργό Brent υποχωρούσε 0,3%, στα 87,85 δολάρια το βαρέλι στις 05:30 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 31 σεντς, ή 0,4%, στα 86,07 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκαν πάνω από 3,50 δολάρια τη Δευτέρα, εξαιτίας των φόβων που πυροδότησαν οι συγκρούσεις ότι μπορεί να επεκταθούν στην ευρύτερη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

«Υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα στις αγορές», δήλωσαν στο Reuters αναλυτές της ING, προσθέτοντας ότι οι αγορές πετρελαίου τώρα τιμολογούν με ασφάλιστρα κινδύνου.

Ο ρόλος του Ιράν

Εάν οι αναφορές για εμπλοκή του Ιράν επαληθευτούν, οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη, πρόσθεσαν.

Το Ιράν είναι συνένοχο, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν πληροφορίες ή στοιχεία που να δείχνουν την άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.

Ενώ το Ισραήλ παράγει πολύ λίγο αργό πετρέλαιο, οι αγορές ανησυχούν ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί θα μπορούσε να βλάψει την προσφορά στη Μέση Ανατολή και να επιδεινώσει το αναμενόμενο έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους.

Οι μάχες θα μπορούσαν επίσης να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για μια προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ και οποιαδήποτε σχετική αύξηση της παραγωγής το επόμενο έτος ως μέρος της συμφωνίας.

Θετική εξέλιξη

Σε μια θετική εξέλιξη για την προμήθεια πετρελαίου, η Βενεζουέλα και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε συνομιλίες που θα μπορούσαν να παράσχουν ανακούφιση από τις κυρώσεις στο Καράκας επιτρέποντας σε τουλάχιστον μία επιπλέον ξένη εταιρεία πετρελαίου να πάρει αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ανέφεραν πηγές.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article