24.2 C
Athens
18 May - 2024

Φοιτητικό επίδομα: Δεύτερη ευκαιρία – Άνοιξε το σύστημα για νέες αιτήσεις – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Must read

Άνοιξε εκ νέου, το σύστημα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την υποβολή αιτήσεων για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα του ακαδημαϊκού έτους 2022/2023.

Δίνεται η δεύτερη ευκαιρία να επιδοτηθούν δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν πρόλαβαν την προηγούμενη προθεσμία υποβολής αίτησης, η οποία έληξε στις 03.10.2023. Στην ανακοίνωση περιλαμβάνοντας όλες οι απαιτούμενες, για την επιτυχή υποβολή τη αίτησης, διαδικασίες.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘΑ έχει ως εξής: «Την υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, θα επιτρέπει, εκ νέου, από σήμερα Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 το σύστημα για τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αίτηση εντός της προηγούμενης προθεσμίας (27/9-03/10).

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος:

•Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικεία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης, μία πόλη θεωρείται ο Νομός Αττικής, πλην όλων των νησιωτικών περιοχών του, καθώς και των πόλεων ή περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.

• Να αποδεικνύεται η φοίτησή τους με πιστοποιητικό της σχολής ή τμήματος, στο οποίο βεβαιώνεται ότι ο φοιτητής είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του, που προβλέπεται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δύο εξαμήνων, εκτός του πρώτου έτους για το οποίο απαιτείται μόνο πιστοποιητικό εγγραφής.

• Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή.

• Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών που υπερβαίνουν τα διακόσια τ.μ., με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων κατοίκων.

Έπειτα θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία του ανάλογου Τμήματος τα εξής δικαιολογητικά:

• Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου. Σημειώνεται ότι δικαιούχος του επιδόματος θεωρείται το πρόσωπο που βαρύνει ο φοιτητής (γονέας).

Κατ” εξαίρεση δικαιούχος είναι ο φοιτητής όταν:

α) Είναι ορφανός από τους δύο γονείς.

β) Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού.

γ) Είναι πάνω από 25ετών.

δ) Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.

• Πιστοποιητικό Καλής Επίδοσης.

• Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο ζητείται η εισοδηματική ενίσχυση.

• Αντίγραφο τελευταίας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Ε9).

• Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του Δικαιούχου.

• Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του φοιτητή.

• Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (κατοικίας) που βρίσκεται στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του φοιτητή στην οποία πόλη οι γονείς τους ή ο ίδιος δεν έχουν την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

• Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN (προσκομίζεται φωτοτυπία της πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού) και στον οποίο δικαιούχος ή πρώτο αναγραφόμενο όνομα είναι ο δικαιούχος του στεγαστικού επιδόματος.

• Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 του δικαιούχου του στεγαστικού επιδόματος περί της μη είσπραξης του στεγαστικού επιδόματος για το ίδιο έτος άλλη φορά

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article