23.2 C
Athens
29 April - 2024

Ρεύμα: «Tίτλοι τέλους» στις οριζόντιες επιδοτήσεις – Έρχονται τα «χρωματιστά» τιμολόγια

Must read

Tίτλοι τέλους μπαίνουν από την 1η Ιανουαρίου στο μοντέλο των οριζόντιων επιδοτήσεων με αποτέλεσμα νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο χρόνο.

Από την 1η Ιανουαρίου έρχονται τα νέα τιμολόγια που θα είναι… χρωματιστά. Ειδικότερα, θα υπάρχουν 4 είδη τιμολογίων:

Μπλε: Σταθερά, ορισμένου χρόνου-σταθερή τιμή χρέωσης

Πράσινα: Ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους

Κίτρινα: Κυμαινόμενα-συνδεδεμένα με την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Πορτοκαλί: Δυναμικά. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών

Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου ενώ θα υπάρξει άλλη μια κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου που θα αφορά τις οικογένειες με 4 παιδιά και πάνω.

Επίδομα θέρμανσης για ηλεκτρικό ρεύμα

Έρχεται επίδομα θέρμανσης και για τους πολίτες που χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν. Περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά θα ωφεληθούν από το νέο επίδομα που δεν θα πιστώνεται σε λογαριασμό αλλά θα έρχεται ως έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος.

Η επιδότηση θα είναι τρίμηνη για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο και το ποσό θα κυμαίνεται από 45-480 ανά τρίμηνο.

Θα υπάρχουν εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Μεγαλύτερη επιδότηση θα έχει κάποιος σε ορεινή περιοχή από κάποιον σε μια πεδινή.

Η ενίσχυση θα δοθεί σε όσους δεν εισπράξουν επίδομα θέρμανσης για άλλα καύσιμα.

Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας MyΘέρμανση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, διαπιστώνονται ετησίως 13.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπής. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, θα προβλέπεται και χρηματική ποινή για όσους κλέβουν ρεύμα, λουκέτο των επιχειρήσεων αλλά και αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article