21.8 C
Athens
6 May - 2024

Δεν είναι μόνο ο πόλεμος: Η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την Κλιματική Αλλαγή – Νέα μελέτη-συναγερμός

Must read

Η Μέση Ανατολή πέρα από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, έχει ακόμα έναν λόγο να ανησυχεί, καθώς βιώνει μια από τις πιο σοβαρές ξηρασίες στην ιστορία της – και η Κλιματική Αλλαγή την έχει επιδεινώσει.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, που οφείλεται στις ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είναι ο κύριος παράγοντας της συνεχιζόμενης ξηρασίας σε τμήματα της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της επιστημονικής κοινοπραξίας World Weather Attribution, η οποία διερευνά τις σχέσεις μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζέστη έκανε την ξηρασία 25 φορές πιο πιθανή στη Συρία και το Ιράκ από ό,τι θα ήταν σε έναν κόσμο χωρίς υπερθέρμανση του πλανήτη και περίπου 16 φορές πιο πιθανή στο Ιράν.
Διαφήμιση

Η ανάλυση

Η τρέχουσα ξηρασία χαρακτηρίζεται ως “ακραία”, σύμφωνα με τις μετρήσεις που χρησιμοποιούνται από το U.S. Drought Monitor. Αλλά σε έναν ψυχρότερο κόσμο, χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, δεν θα είχε περάσει καθόλου το όριο της ξηρασίας, καταλήγει η ανάλυση.

Η περιοχή – η γενέτειρα της άρδευσης και της γεωργίας πριν από χιλιάδες χρόνια – προετοιμάζεται τώρα για ιστορικές ελλείψεις νερού και γεωργικές αποτυχίες. Και τα γεγονότα αυτά θα επιδεινωθούν καθώς οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η ανάλυση της κοινοπραξίας διαπιστώνει ότι σοβαρές ξηρασίες μπορούν να αναμένονται περίπου μία φορά τη δεκαετία στη Συρία και το Ιράκ και δύο φορές τη δεκαετία στο Ιράν στο σημερινό κλίμα, στο οποίο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου τα τελευταία 150 χρόνια. Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη φθάσει τους 2 βαθμούς, η συχνότητα θα διπλασιαστεί πιθανότατα.

Η μελέτη βασίζεται σε έναν συνδυασμό ιστορικών κλιματικών δεδομένων και κλιματικών μοντέλων, τα οποία προσομοιώνουν τον κόσμο τόσο με όσο και χωρίς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Τέτοιες προσομοιώσεις μπορούν να πουν στους επιστήμονες τον βαθμό στον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επηρεάσει κάθε δεδομένο ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Η ανάλυση εξέτασε τα τελευταία τρία χρόνια ξηρασίας, εξετάζοντας τις πληγείσες περιοχές στο Ιράν και στο σύστημα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και της Συρίας. Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο τα πρότυπα βροχόπτωσης όσο και τα πρότυπα θερμοκρασίας για να διαπιστώσουν αν η κλιματική αλλαγή έπαιξε κάποιο ρόλο.

Ενώ δεν βρήκαν ένα σαφές σήμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα πρότυπα βροχόπτωσης της περιοχής, βρήκαν μια ισχυρή επιρροή στην άνοδο της θερμοκρασίας της περιοχής. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει την εξάτμιση περισσότερου νερού από το τοπίο, καθιστώντας την ξηρασία πιο πιθανή και πιο έντονη.

Η πολυετής ξηρασία έχει επηρεάσει μερικούς από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στον κόσμο.

Δυστοπία και ανθρωπιστική κρίση

Μετά από μια δεκαετία και πλέον συγκρούσεων στη Συρία, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι – ο μισός πληθυσμός της χώρας – αντιμετωπίζουν σήμερα πείνα, ενώ σχεδόν 3 εκατομμύρια άλλοι κινδυνεύουν από επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Η ξηρασία έχει ανεβάσει τις τιμές των τροφίμων, του νερού και της ενέργειας και τα κρούσματα χολέρας έχουν καταστήσει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για καθαρή και αξιόπιστη παροχή νερού.

Μετά από δεκαετίες συγκρούσεων, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ιρακινοί εξακολουθούν να είναι σήμερα εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ έως και 3 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Οι περιβαλλοντικές κρίσεις έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι στο κεντρικό και νότιο Ιράκ εκτοπίστηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης μόνο μεταξύ 2016 και 2022.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article