21.1 C
Athens
25 April - 2024

Σύγκρουση Ιταλίας – Γερμανίας για τον αγωγό Nord Stream

Must read

Σφοδρή σύγκρουση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας με αφορμή τη συμφωνία Βερολίνου – Μόσχας την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, όπως μεταδίδουν οι Financial Times

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την στιγμή που η ΕΕ επέβαλε σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω της εμπλοκής στον ουκρανικό εμφύλιο, η Ρώμη  φέρεται να βλέπει τη συμφωνία για τον αγωγό ως μία εγωιστική κίνηση του Βερολίνου, το οποίο βάζει τα οικονομικά του συμφέροντα πάνω από τη συλλογική διπλωματία των 28.

Το ζήτημα του Nord Stream 2 – η κατασκευή του οποίου θα απαιτήσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια – ήδη προκαλεί τριγμούς στην ενότητα των εταίρων όσον αφορά τη συνέχιση των κυρώσεων, καθώς η Ιταλία αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να μπλοκάρει τη νέα επέκταση των οικονομικών μέτρων για έξι μήνες.

Η ενόχληση του κ. Ρέντσι είναι τόσο μεγάλη που – σύμφωνα πάντα με τους FT – συνεργάτες του έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να θέσει το θέμα του αγωγού στο επίπεδο ηγετών, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα του Nord Stream 2 έχει ούτως ή άλλως αναβαθμιστεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα τις τελευταίες μέρες, μετά τις επικρίσεις που άσκησε και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για το έργο. Η Ουάσιγκτον προωθεί την ιδέα της απεξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μπει στην αγορά με εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μέσω και της Ελλάδας.

Ο Nord Stream 2, που θα κατασκευαστεί από τον ρωσικό κρατικό κολοσσό Gazprom και πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες, θα συνδέει τη Ρωσία απευθείας με τη Γερμανία, «αποφεύγοντας» τις τρεις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία.

Πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, πρώην μέλη της ΕΣΣΔ, έβλεπαν εξ αρχής και τον αρχικό αγωγό Nord Stream 1 ως γεωπολιτική προδοσία, ειδικά αφότου ο κύριος υπέρμαχός του, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του αγωγού μετά το τέλος της θητείας του στην καγκελαρία.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article